PolitikaRegion

Šok i zabrinutost zbog napada u Briselu

Nakon serije terorističkih napada u Briselu u kojima je živote izgubila 21 osoba a više njih ranjeno, svijet je ponovo u šoku.

Predsjedavajući Evropskog savjeta, Donald Tusk označio je napade na aerodromu u Briselu i u metrou – “terorističkim”. On je kazao kako je “užasnut bombaškim napadima”.

Gnusnim je napade okarakterisao Martin Šulc (Schulz), predsjednik Evropskog parlamenta i rekao da su njegove misli sa Briselom. On je pozvao građane da „ostanu na sigurnom i slijede uputstva nadležnih organa“.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU, Federika Mogerini (Federica Mogherini), koja se trenutno nalazi u Jordanu, je kazala: “Ovo je tužan dan za Evropu, kada Evropa i njen glavni grad trpe isti bol kao što to ovaj region (Bliski istok prim. red.) trpi svaki dan, bilo u Siriji ili pak negdje drugdje”.

“Varvarski zločini”

Na terorističke napade reagovao je i britanski premijer: „Šokiran sam i zabrinut događajima u Briselu. Sve ćemo učiniti da pomognemo“, napisao je ovog utorka na svom Tviteru Dejvid Kameron (David Cameron).

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin napade u Belgiji okarakterisao je kao ‚varvarske zločine‘. Portparol Kremlja, Dmitri Peskov je izjavio da terorizam ne poznaje granice i da mora biti pobijeđen zajednički na međunarodnom nivou.

‘Naravno da smo u ratu’

I nekadašnja predsjednica Centralnog savjeta Jevreja u Njemačkoj, Šarlote Knobloh (Charlotte Knobloch) zahtijeva, kao reakciju na napade u Briselu, bolju saradnju na međunarodnom nivou. „Države slobodnog svijeta moraju konačno da udruže snage i krenu konsekventno protiv paralalenog svijeta koji se sve snažnije širi“, kazala je Knobloh i naglasila: „Naravno da smo u ratu, u ratu protiv terora.“

Njemački ministar pravde, Hajko Mas (Keiko Maas) je takođe na svom nalogu na Tviteru napisao kako se radi o ‚crnom danu za Evropu‘. „Ovi gnusni događaji su nas sve pogodili. Mi smo na strani Brisela i Belgije“, napisao je njemački ministar.

‘Svi smo mi Brisel’

Španski ministar spoljnih poslova, Hoze Manuel Garsia-Margalo (José Manuel García-Margallo) je za eksplozije u Briselu optužio terorističku organizaciju ‘Islamska država’ (IS). „Ovaj terorizam je kao rak koji se proširio na cijeli svijet. Ovim grupama ne treba mnogo pripreme. Dovoljna je naredba i oni napadaju“, kazao je Garsia-Margalo.

Grčka je reagovala emotivno na ono što sto se dogodilo u Briselu. „Glavni grad naše (Evropske) unije je napadnut… žalimo za mrtvima… svi smo mi Brisel“, objavio je kratko na Tviteru grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas. On je napomenuo kao će “demokratija pobijediti terorizam”.

DW.DE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close