BiHPolitika

Softić: Pokušat ćemo vratiti poslanike koji su napustili Klub SDA, u protivnom upitna parlamentarna većina

Potpredsjednik i član Predsjedništva SDA

Softić: Pokušat ćemo vratiti poslanike koji su napustili Klub SDA, u protivnom upitna parlamentarna većina

Grupa parlamentaraca iz SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, napustili su sjednicu Kluba ove stranke i najavili da nadalje neće učestvovati u radu Kluba SDA.

Safet Softić, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kazao je da problemi u Klubu poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH nisu novina i da je poznato da datiraju još od Kongresa SDA održanog u maju prošle godine.

On je odgovarajući na pitanje novinara šta se dešava u SDA, i da prokomentariše izlazak četvorice poslanika iz Kluba SDA Senada Šepića, Salke Sokolovića, Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića iz Kluba poslanika SDA i odluku da od sada samostalno nastupaju u Predstavničkom domu BiH, rekao da nesuglasice traju već duže vrijeme.

– To su problemi koji su prisutni još od posljednjeg kongresa SDA, i određenim dešavanjima vezanim za taj kongres i s onim što je nakon toga uslijedilo. Mi smo, naravno, taj problem do sada nekoliko puta pokušali riješiti unutar organa stranke. Na zadnjem Kolegiju SDA  formirali smo jednu grupu koja će obaviti razgovore s ovom  četvoricom  i mi ćemo to veoma brzo učiniti. Dakle, ovi poslanici koji su napustili rad Kluba, a nisu u Predstavničkom domu formirali novi klub, jasno ukazuje na to da još uvijek postoji prostor za razgovore da se ta stvar riješi u okviru organa stranke i vjerujem da će to tako ići – rekao je Softić.

Dodao je da radnu grupu koja će razgovarati sa ovom četvoricom poslanika , pored njega  čine Adil Osmanović, zmajenik predsjednika SDA, Asim  Sarajlić, i Denis Zvizdić.

-Nas četvorica ćemo vrlo brzo zakazati sastanak sa ovom četvoricom poslanika i pokušat ćemo naći rješenje, koje će, na neki način, sačuvati ovaj ukupan  broj poslanika u Predstavničkom domu BiH i vjerujem da  ima dovoljno prostora da se takvo šta i dogodi- rekao je Softić.

Dodao je da, ukoliko bi se dogodilo da ti poslanici istupe iz SDA ili formiraju neki drugi klub, to bi  sigurno izazvalo određene turbulencije unutar koalicionih stranaka koje čine parlamentarnu većinu.

– Vjerujem da bi to  bio predmet međustranačkih razgovora u narednom periodu. Ali sam siguran da do toga neće doći- rekao je Softić.

Klub ove stranke na napustili Senad Šepić, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Šemsudin Mehmedović. No, kako saznajemo broj nezadovoljnih zastupnika s stanjem u Klubu se povećao, a da su među njima i Hazim Rančić i Amir Fazlić.

Izlaskom četverice zastupnika SDA iz Kluba, u Zastupničkom domu ostalo je sada svega šest zastupnika ove stranke, a to su: Safer Demirović, Šefik Džaferović, Nermina Kapetanović, Amir Fazlić, Asim Sarajlić i Hazim Rančić.

Ovim je prepolovljen Klub SDA u Parlamentu BiH, ali je upitna i parlamentarna većina.

Autor: S. D./M. Aš. – avaz.ba

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close