SNSD će tražiti autonomiju za srpske opštine u FBiH

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kao najjači politički predstavnik Srba u Federaciji BiH (FBiH), tražiće u prekompoziciji FBiH da četiri izrazito srpske opštine – Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac dobiju autonomiju.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik je, komentarišući najave o rekonstrukciji FBiH, čiji su navodni inicijator SAD, istakao da su Srbi u FBiH konstitutivan narod i da su veoma zainteresovani za svoj status u tom entitetu.

“Niko nas neće isključiti iz naših interesa u FBiH. U toj novoj prekompoziciji, Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac moraju imati određenu autonomiju u okviru Federacije. Moraju biti vidljivi interesi tog kraja, a ne da to budu potlačena mjesta”, istakao je Dodik.

On je za EuroBlic rekao da Republika Srpska neće tražiti eventualno pripajanje tih opština RS-u, jer bi to bilo kršenje Dejtonskog sporazuma, ali da će se SNSD, kao partija koja ima podršku Srba u FBiH, još snažnije uključiti u poboljšanje položaja srpskog naroda u tom entitetu.

Načelnik opštine Glamoč Radovan Marković kaže da je položaj Srba u toj opštini izuzetno težak, jer nemaju osnovnih uslova za egzistenciju, da je stanovništvo većinski srpsko i da je normalno da se razgovara o nekom statusu.

EuroBlic nezvanično saznaje da bi načelnici Drvara, Glamoča, Grahova i Petrovca prvo mogli da međusobno potpišu sporazum, a da nakon toga zejdnički traže mogućosti u Ustavu o postizanju većeg stepena autonomije, posebno kada je riječ o jeziku, školama i korišćenju resursa.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close