Snouden dobio privremeni azil u Rusiji

Edvard Snouden je dobio privremeni azil u Rusiji u trajanju od godinu dana, rekao je njegov advokat. Snouden je nakon više od mjesec dana napustio zonu moskovskog aerodroma Šeremetjevo.

Nakon skoro šest nedjelja, najpoznatiji svjetski uzbunjivač Edvard Snouden ušao je na teritoriju Rusije. Sa tek stečenim statusom izbjeglice on je taksijem napustio aerodrom u Moskvi. Privremeni azil koji je dobio će mu omogućiti da radi i putuje po Rusiji narednih godinu dana, nakon čega će Snouden moći da zatraži obnavljanje statusa azilanta. Tokom prve godine, međutim, on neće moći da napušta zemlju.

Njegova naredna lokacija nije poznata javnosti. Kako kaže njegov advokat, Anatolij Kučerena, Snoudenovo novo prebivalište ostaje tajna iz bezbjednosnih razloga, pošto je njegov klijent najtraženiji čovjek na svijetu, kao i da će Snouden sam odlučiti gdje će da ide.

Pristao da ne odaje tajne SAD-a

Advokat Kučerena je dodao i da je Snouden pristao na uslov koji mu je postavio predsjednik Rusije Vladimir Putin, a to je da će prestati da odaje tajne Sjedinjenih Država. List Gardijan je u srijedu objavio novi izvještaj o američkim obavještajnim aktivnostima prikupljanja informacija na osnovu informacija koje im Snouden obezbijedio. Advokat Kučerena kaže da je ovaj materijal dostavljen prije nego što je Snouden obećao da će da prestane da odaje tajne informacije.

Ruska viza Edvarda Snoudena

Prema riječima jednog od viših zvaničnika Kremlja, Jurija Ušakova, predsjednik Putin je izrazio nade da ovaj potez neće uticati na odnose Rusije i Sjedinjenih Država i dodao da još uvijek nema znakova da će predsjednik Obama otkazati planiranu posjetu Moskvi u septembru kada će se u Sankt Petersburgu održati Samit grupe G20. “Ovo pitanje nije toliko bitno da bi imalo uticaja na političke odnose”, rekao je Ušakov ruskim novinskim agencijama.

Podrška Vikiliksa

Iz Vikiliksa je stigla izjava da je sa Snoudenom njihova pravna savjetnica, Sara Harison. Ova grupa se zahvalila ruskom narodu i svima ostalima koji su pomogli da se Snouden zaštiti. “Dobili smo bitku – sada preostaje rat”, piše na njihovom Tviter nalogu.

Edvard Snouden, koji je otkrio detalje o američkom obavještajnom programu i nadgledanju aktivnosti na Internetu, dobio je ponude za status azilanta od Venecuele, Nikaragve i Bolivije. On je rekao da bi volio da ode u ove zemlje, ali stizanje u bilo koju drugu zemlju mu je znatno otežano od kako su mu Sjedinjene Države oduzele pasoš.

Autor: Nemanja Rujević (afp/rtr)

Odgovorna urednica: Zorica Ilić

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close