Smrtonosni sukobi u Egiptu

Novi talas nasilja u Egiptu je izazvao zabrinutost u svijetu. Pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija nastavljaju proteste u svom kampu u predgrađu Kaira.

Međunarodni zvaničnici su zabrinuto reagovali na izvještaje o ophođenju egipatskih snaga sigurnosti prema demonstrantima, pristašama svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija. Jednoglasno su pozvali na suzdržanost i nenasilje.

Muslimansko bratstvo navodi da je u subotu u protestnom kampu u predgrađu Kaira, Nasr City, ubijeno 120, a ranjeno 4.000 ljudi. Egipatsko ministarstvo zdravstva je navelo da je poginulo 65, a ranjeno 269 osoba. Ministar unutrašnjih poslova Muhamed Ibrahim je rekao da je to bio odgovor na provokacije Muslimanske braće.

Ministar unutrašnjih poslova Egipta Muhammed Ibrahim je izjavio da će biti poduzete opsežne operacije kako bi se okončale masovne demonstracije u toj zemlji Ministar unutrašnjih poslova Egipta Muhammed Ibrahim je izjavio da će biti poduzete opsežne operacije kako bi se okončale masovne demonstracije u toj zemlji

On kaže da je pri tome povrijeđen 51 policajac od kojih dvojica teže. U kampu pred džamijom Raba-al-Adawija više od tri sedmice protestuje nekoliko hiljada Mursijevih pristalica. Muhamed Mursi, kojeg je vojska sa vlasti svrgnula 3. jula, od petka se nalazi u istražnom zatvoru.

Pozivi na suzdržanost i poštovanje ljudskih prava

“Vodstvo u Kairu mora Egipat udaljiti od ´provalije´“, izjavio je američki ministar vanjskih poslova John Kerry. On je u telefonskom razgovoru sa zamjenikom egipatskog predsjednika Muhamedom El Baradeijem i ministrom vanjskih poslova Nabilom Fahmijem izrazio duboko zaprepaštenje zbog aktuelnih dešavanja u Egiptu. Kerry je rekao da odgovorni u Kairu imaju moralnu i pravnu obavezu da poštuju pravo na mirna okupljanja i slobodu mišljenja.

Kerry je pozvao na formiranje nezavisne i nestranačke komisije koja će istražiti posljednje incidente. Američko ministarstvo odbrane je saopštilo da je šef Pentagona Chuck Hagel razgovarao sa komandantom egipatske vojske Abdel Fattah al-Sisijem i od njega zatražio sprečavanje daljeg prolijevanja krvi.

Na trgu Tahrir se okupljaju protivnici Muhameda Mursija Na trgu Tahrir se okupljaju protivnici Muhameda Mursija

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon je također osudio nasilje u Egiptu. On je prelaznu vladu pozvao da “preuzme odgovornost za miran odnos prema demonstrantima i da svim Egipćanima obezbijedi zaštitu”. Ban je od egipatske vojske zatražio da poštuje ljudska prava, posebno pravo na okupljanje i slobodno mišljenje. Ban je od demonstranata zatražio da budu suzdržani i da održavaju mirne proteste.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je od egipatskih vlasti zatražio “da dozvole mirne demonstracije i da urade sve kako bi spriječile dalju eskalaciju“. “Budućnost Egipta se može planirati samo uz dijelog, a ne uz nasilje“, rekao je Westerwelle. Slično su se izjasnili predstavnici EU-a kao i francuska i britanska vlada.

Autor: Mehmed Smajić (dpa, rtr, afp)

Odgovorna urednica: Dunja Dragojević

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close