Dijaspora će biti popisana na posebnom obrascu

Za oktobarski popis stanovništva u Bosni i Hercegovini primjenjivat će se, u skladu s međunarodnim statističkim standardima za definiranje ukupnog broja stanovništva, takozvani koncept uobičajenog mjesta stanovanja.

Mnoge nedoumice

To znači da će period od godinu i više, kao i namjera prisutnosti, odnosno odsutnosti od najmanje godinu, biti osnovni kriteriji za uključivanje ili isključivanje osoba iz ukupnog stanovništva zemlje, objašnjavaju u Agenciji za statistiku BiH (BHAS) na molbu da razjasne nedoumice u vezi s načinom popisa bh. stanovništva u dijaspori.

Konkretno, u BHAS-u potcrtavaju da građani BiH koji žive u inozemstvu duže od 12 mjeseci neće biti uključeni u ukupni broj stanovnika u BiH, jer su po istom konceptu uključeni u ukupni broj stanovnika one države u kojoj žive, odnosno imaju uobičajeno mjesto stanovanja.

Međutim, popis građana BiH koji žive u inozemstvu i odsutni su više od 12 mjeseci bit će obavljen na posebnom obrascu, koji će biti objavljen na internetskoj stranici Agencije za statistiku BiH.

Razlozi boravka 

– To znači da građani BiH koji žive u inozemstvu trebaju popuniti obrazac i dostaviti ga poštom s povratnicom na adresu Agencije najkasnije do 15. oktobra 2013. Unos, kontrolu, obradu i publiciranje prikupljenih podataka o ovim osobama uradit će Agencija za statistiku BiH zajedno s entitetskim zavodima za statistiku, odvojeno od popisa stanovništva BiH. Prikupljeni podaci bit će obrađeni i iskazani u posebnoj bazi podataka – pojasnili su u državnoj agenciji za statistiku.

Posebni obrazac za dijasporu, osim imena i prezimena, jedinstvenog matičnog broja, općine prebivališta, nacionalnosti, vjeroispovijesti, maternjeg jezika, sadržavat će i pitanja o državi u kojoj se osoba nalazi te razlogu i dužini boravka u toj državi.

Vrijeme popisa

Popis će se provesti u periodu od 1. do 15. 10. 2013. godine, prema stanju na dan 30. septembra 2013. godine u 24 sata (ponoć), što se smatra referentnim datumom popisa

Bit će popisani i nomadi, lutalice, mornari

U ukupni broj stanovnika bit će uključeni:

osobe koje imaju uobičajeno mjesto stanovanja na teritorijalnoj jedinici koja se popisuje i prisutne su

osobe koje imaju uobičajeno mjesto stanovanja na teritorijalnoj jedinici koja se popisuje, ali su privremeno odsutne

civili iz BiH koji dnevno prelaze granicu da bi radili ili se školovali u drugoj državi

vojno, mornaričko i diplomatsko osoblje BiH te njihove porodice koje s njima borave u inozemstvu

mornari trgovačkih brodova i ribari s boravištem u BiH, ali na moru u vrijeme popisa (uključujući i one koji nemaju drugo mjesto boravišta osim dijelova broda) i

nomadi i lutalice

Mjesto stanovanja je ono u kome se provdi „većina dnevnog odmora“  

U Agenciji za statistiku BiH kažu da, u skladu s definicijom uobičajenog mjesta stanovanja, ukupan broj stanovnika jedne zemlje obuhvata osobe koje uoči referentnog datuma popisa žive neprekidno u svom uobičajenom mjestu stanovanja barem 12 mjeseci te osobe koje su tokom 12 mjeseci uoči referentnog datuma popisa došle u svoje uobičajeno mjesto stanovanja s namjerom da u njemu ostanu barem godinu.

Na molbu da razjasne šta se smatra uobičajenim mjestom stanovanja, kažu da je to ono mjesto u kojem osoba provodi „većinu svoga dnevnog odmora“, bez obzira na kratkotrajnu odsutnost iz tog mjesta, npr. zbog odlaska na odmor, putovanje, liječenje, u posjete i sl.

Ne može se upisati član porodice koji je van BiH

Upitani da li će osoba koja živi u dijaspori moći biti popisana u BiH na način da njeni najbliži članovi porodice, koji u to vrijeme budu boravili ovdje, popisivačima daju podatke, u Agenciji kažu da to neće biti moguće, jer nije u skladu sa međunarodnom metodologijom koja će se primjenjivati.

– Ukoliko bi na taj način vršili popis, desilo bi se, naprimjer, da starije osobe, kakvih je najviše u nekom povratničkom naselju, upišu svoje mlađe srodnike koji su u dijaspori, čime bi se stvorila pogrešna slika. U strategijama koje će biti rađene nakon popisa smatralo bi se da je to naselje s mladom populacijom pa bi se, primjera radi, planirala gradnja nekih objekata za mlade, koji zapravo ne žive tu, umjesto ambulanti ili sličnih objekata koji su prijeko potrebni starijem stanovništvu koje zaista živi u tom mjestu – kažu u BHAS-u, ističući da je cilj popisa dobiti realnu sliku na terenu.

Osim toga, kažu da bi na taj način dijaspora bila popisana dva puta jer, ako van države žive duže od godinu, već su popisani u drugim zemljama. Naglašavaju da to što građani koji u BiH ne žive više od godinu i neće biti ubrojani u stanovništvo BiH nema veze s njihovim pravom na državljanstvo, imovinu i slično.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close