Poljoprivrednici u BiH na ivici egzistencije

Poljoprivrednike u BiH muče mnoge nevolje. Jedna je otkupna cijena pšenice. Odlučili su da progovore i zatraže svoja prava. Ne traže milostinju, nego realne cijene, podršku vlasti i mogućnost da žive od svoga rada.

Poljoprivrednici traže da mlinari plate 38, a Vlada RS dodatna četiri feninga po kilogramu pšenice. Cijena od 24 pfeninga, koliko trenutno plaćaju mlinari, za njih je ucjenjivačka. Traže i manji PDV, a za ubuduće predlažu tromjesečni moratorij na uvoz pšenice. Iako još uvijek nije udovoljeno njihovim zahtjevima, radikalnije mjere protesta najavljene za petak 26. jula, odgodili su za četvrtak 1. augusta.

Dosta je sa ucjenama

 

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, učesnik je neuspjelih razgovora sa resornim ministrima, mlinarima i pekarima. Mlinari su ponovili ono što godinama tvrde, a to je da u okruženju imaju jeftiniju cijenu pšenice. “Utakmica nije ista, igramo pet protiv jedanaest. Kako, zbog čega? Vještačko đubrivo je tamo (u Srbiji, op.a.) 70, a ovdje je 110 KM. Kod nas je PDV sedamnaest, tamo je osam. Treba da damo 450 merkantilne za 100 kila sjemenske pšenice. To nema nigdje.” Maletić podsjeća da iza njega stoji 16.000 semberskih domaćina koji više ne žele trpjeti nepravdu i priču o slobodnom tržištu. Slično misli i 100.000 poljoprivrednika u BiH.

Rade Jovičević, jedan od čelnika udruženja poljoprivrednika RS, tvrdi da zbog niske cijene seljaci gube i kada su prinosi veliki, te da je krajnje vrijeme da se stane ukraj mlinsko-pekarskoj mafiji. “Oni su postali mezimčad našeg Ministarstva poljoprivrede. Oni njih zovu kao neka mlinska industrija, a od te mlinske industrije mi nemamo ništa. Država Bosna i Hercegovina od njih nema ništa, tu ubiranja poreza nema apsolutno ništa. Država Bosna i Hercegovina, ona može pojesti ovo pšenice što imamo za dva do tri mjeseca. Ne znam zašto su pravili ovolike probleme da uvoze onako intenzivno petnaest dana pred vršidbu,” kaže Jovičević.

Poljoprivrednici sve siromašniji

Kaže da je jedini razlog uvoz na crno, gdje se ne prikazuju stvarne količine niti se gleda na kvalitet. “Jednostavno, oni su se spremali da otmu od ovih seljaka ovdje. To je takav dogovor petnaest mafijaša, da to nije normalno. Petnaest ljudi koji su toliko bezobrazni i arogantni.

Iz Srbije ne može doći ispod 38 feninga, nema govora, oni lažu, oni su na crno uzimali. To su neke stvari koje nas bole, a nismo skrenuli pažnju dovoljno na sebe jer smo budale. Samo radimo, satrasmo se radeći na njivi. Nismo pokrenuli priču prije toga. Moglo je Ministarstvo vanjske trgovine uvesti moratorij na tri mjeseca na uvoz pšenice“, zaključuje Jovičević.

Živan Bato Bojičić sa još šest ukućana obrađuje 20 hektara zemlje. Podsjeća da poljoprivrednici u okruženju imaju daleko bolje uslove za proizvodnju. “Mi nemamo ništa dobroga da kažemo o vladi i nadležnima koji su nam nametnuli ovakav sistem života. Mi preživljavamo, na neki način, ali smo svakodnevno, što kažu ljudi, u deficitu. Iz godine u godinu sve smo siromašniji,” kaže za Deutsche Welle ovaj semberski zemljoradnik i dodaje: “Nema više, vlada radi, inspekcija radi, ministarstvo radi. Sad rade lobiji, trgovinski lobiji. Samo gleda ko će da zagrabi, samo gledaju da zagrabe, ali na račun poljoprivrednog proizvođača.”

Autor: Emir Musli

Odgovorni urednik: Svetozar Savić

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close