PolitikaRegion

Slovenski mediji: Premijer Fadil Novalić davao Cimosove pare da bio dobio ljubav radnika

Slovenski časopis Finance piše kako je premijer FBiH Fadil Novalić, dok je bio direktor slovenske kompanije Cimos u Gradačcu, davao novac ove kompanije Sindikatu metalaca iz Sarajeva, ali i finansirao sve kulturne manifestacije u Gradačcu.
Za to vrijeme, novcem poreskih obveznika iz Slovenije spašavani su pogoni Cimosa u regionu, zbog teškog poslovanja.

Časopis navodi da je Novalić zbog trošenja Cimosovog novca na takav način nanio štetu kompaniji, ali je pobrao simpatije radnika, nakon čega je to iskoristio u političke poene i postao premijer FBiH, prenosi agencija Patria.

Finance piše kako je Novalić Sindikatu metalaca u Sarajevu u 2011. godini mjesečno prebacivao oko 20.000 KM Cimosovog novca. Pare su, prema navodima ovog časopisa, išle za potrebe društva Energoinvest TAT, koje je ponekad radilo za Cimos TMD.

Novalić je slovenskim novinarima ovaj potez pravdao poslovnim odnosom Cimosa i Energoinvest TAT.

Ali, to nije sve. Finance podsjeća da je Novalić Cimosove pare trošio i na finansiranje svih kulturno-sportskih događaja u Gradačcu. Časopis navodi da je Novalić na račun nogometnog kluba Zvijezda iz Gradačca godišnje uplaćivao oko 100.000 eura, finansirao gradnju stadiona, pomagao održavanje manifestacije Gradačački sajam…

– Novalić je zbog toga pobrao simpatije radnika. Zaposleni su, kad su čuli vijest o otkazu direktora Novalića, isključili mašine i burno podržali svog direktora. Simpatije koje je Novalić pobrao kod radnika kao direktor Cimosa, pretočio je u političke poene, nakon čega je postao premijer Vlade Federacije BiH – piše Finance.

Grupa Cimos je 2013. godine smijenila Novalića sa čela gradačačkog Cimosa. Čelni ljudi ove slovenske kompanije tada su naveli da je Novalić smijenjen zbog neizvršavanja odluka Skupštine po pitanju imenovanja prokuriste i smanjivanje ovlasti direktora, kršenje individualnog ugovora o radu tj. isplata više plate od ugovorene, te sumnje za višekratnu zloupotrebu položaja.

Finance piše i to da nije ni čudo da se za finansije Zvijezde brinuo Samir Iskrić, koji je ujedno vodio i finansijsku službu u kompaniji Cimos TMD dok je na čelu kompanije bio Novalić. Iskrić je sada šef Ureda premijera Novalića, prenosi Patria.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close