‘Slavonija je potopljena zbog krađe pijeska i potkopavanja nasipa. Svi su sve znali, i vlast i Hrvatske vode’

Dolazili bi uglavnom subotom, iskopavali i odnosili kamione i kamione. Netko je tu milijune kuna stavio u svoj džep. Mi smo upozoravali da to ne rade, ali nisu htjeli slušati, kaže ogorčeni mještanin Rajevog Sela Goran Bašić koji je sve ispričao novinarima Novog lista

(jutarnji.hr)

RIJEKA – Nasip je popustio u noći sa subote na nedjelju, rano u jutarnjim satima. Bila je to bujica, koja je nosila sve pred sobom. Kao da je tsunami. Mjesto na kojem je Sava probila i razvalila nasip nalazi se dvjestotinjak metara od moje kuće u Rajevom Selu. Cijeli život živim uz taj nasip. Nikad ranije on nije probijen i nije slučajno što se to sada dogodilo.

Pukao je točno na mjestu na kojem se nekoliko godina kostantno krao pijesak. Oni su doslovno potkopavali nasip, izvlačili pijesak kamionima za svoje potrebe i preprodavali ga. Zbog te krađe potopljeno je pola Slavonije, ljudi su ostali bez kuća, izgubljeni su životi, a mi prolazimo kroz pakao, ispričao je za Novi list Goran Bašić, jedan među tisućama žrtava poplava u Slavoniji.

Svoju životnu kalvariju trenutno prolazi u Rijeci, gdje je sa suprugom izbjegao iz naplavljenog područja. Njegova kuća pliva pod vodom, a ulica više ne postoji.

Kaže da nije imao mira dok nekome ne ispriča groznu istinu, koja objašnjava što se u stvari dogodilo i ukazuje da ljudske tragedije nisu samo posljedica vremenskih neprilika i elementarne nepogode.

– Tvrtka Jet-Set iz Vrbanje je gradila taj dio nasipa prije četiri ili pet godina, a onda su ponovo došli nekoliko godina kasnije i uzimali pijesak sa istog mjesta. Naš načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić je to također morao znati, ništa se nije moglo događati bez dozvole Općine, jednako kao i bez odobrenja od Hrvatskih voda. Svi su sve znali. Oni su upravo na mjestu proboja Save potkopavali uzdužno nasip i nekoliko godina krali pijesak. Radili su to po danu, cijelo Rajevo Selo to zna. Dolazili bi uglavnom subotom, iskopavali i odnosili kamione i kamione.

Pitam se jesu li imali dozvolu za to i tko im je mogao izdati tu dozvolu. Hrvatske vode su odgovorne i zato što su srušili stare topole kraj nasipa, koje su na tom mjestu predstavljale temelj nasipa. Sve su počistili. Nasip ne može puknuti ako se sve radi kako treba, a njima je probijeno ono što su tek izgradili. Netko je tu milijune kuna stavio u svoj džep. Mi smo ih iz sela upozoravali da to ne rade, ali nikoga nisu htjeli slušati. To je lokalna mafija, novopočeni hrvatski bogataši, koji su preko noći stekli ogroman imutak. Pa pogledajte koliko je kilometara dug nasip na Savi i nigdje drugdje nije puknuo. Ova katastrofa se dogodila njihovom krivicom, a tu govorim o građevinskom lobiju koji misli da je nedodirljiv, ogorčen je Bašić.

– Narod to zna, ali se boji reći imenom i prezimenom – nastavlja Bašić. – Neka me tuže ako misle da ovo nije istina. Ima i drugih svjedoka. Svi u Rajevom Selu znaju što se događalo. Kaže premijer Milanović da je netko odgovoran. Pa zna se valjda tko je nasip gradio, govori Bašić, koji je očito silno traumatiziran cijelom tragedijom te tvrdi da je spreman o ovome svjedočiti gdje god ga pozovu, a dodaje i kako će drugi mještani Rajevog Sela učiniti isto, piše Novi list.

Podsjetimo, o unformacijama da je nasip u Rajevom Selu pao zbog vađenja šljunka za autoceste jučer je prvi izvijestio Jutarnji list.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close