Slavo Kukić: Bh. nacionalisti pripremaju klopku i za Vijeće Evrope!

“Apeliram na Vijeće Evrope da se ne daju uvući u klopku bosanskohercegovačkih nacionalista, te da im ne dopuste da preko pozivanja na tobožnju etničku ravnopravnost uvedu novu formu diskriminacije, poručio je danas sociolog i akademik Slavo Kukić

(Anadolija)

Govoreći na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Ne daljoj etničkoj segregaciji u implementaciji sporazuma “Sejdić-Finci”, Kukić je podsjetio da je Vijeće Evrope prije četiri godine dalo zadatak bh. političkoj klasi da otkloni ustavne brane, koje su uzrok građanske i ljudske neravnopravnosti. Taj zadatak, kroz slučaj “Sejdić-Finci”, političari u BiH ne pokušavaju rješavati, već ga koriste da bi napravili drugi, metaforički slučaj “Komšić”.

“Apeliram na Vijeće Evrope da se ne daju uvući u klopku bosanskohercegovačkih nacionalista, insistirajte na njihovoj domaćoj zadaći, otklanjanju neravnopravnosti koja je utvrđena na sudu u Strasbourgu i ne dopustite im da preko pozivanja na tobožnju etničku ravnopravnost uvedu novu formu diskriminacije, na kojoj oni tako predano rade”, naglasio je Kukić.

Presuda Suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” dolazi kao posljedica činjenice da država BiH nije odgovorila svojim međunarodno-pravnim obavezama, koje su višestruke, kazao je profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i član Venecijanske komisije Ćazim Sadiković.

“Desilo se da je BiH propustila sve prilike, pa i međunarodni faktor, i zato je uslijedila ova presuda. Presuda se može primijeniti samo na jedan način, a to je da se u potpunosti primijeni Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava. Sada imamo tendenciju koja dolazi iz evropskog kruga, a to je da se vrši parcijalna promjena ustava, a to nije dopušteno”, pojasnio je Sadiković.

Zahtjev iz Evropske unije da se ovdje političari dogovore je neostvariv, nastavio je Sadiković, jer je prostor za dogovor veoma mali. Obaveza je, kaže, potpisana i napisana, te samo treba primijeniti Evropsku konvenciju.

“Ukoliko neće biti primijenjena u cjelini, što je jedini pravi put, onda ona mora biti u onom dijelu presude koji pokriva tri odredbe konvencije. To znači da u tom dijelu u potpunosti mora da se ispoštuje konvencija u cjelini gledano. Imamo prijedlog Venecijanske komisije da se pitanje Predsjedništva BiH i nejednakosti kod izbora tako što će se ukinuti ovo nefunkcionalno tijelo u našem političkom sistemu, te da se ukine Dom naroda i izvrši rekonstrukcija Parlamenta BiH”, kazao je Sadiković, dodavši da bi se na taj način riješile obaveze “koje su pred nama”, te stvorili osnovi za stvaranje parlamentarne demokracije u cjelini.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close