Škoti na istorijskom referendumu glasali protiv nezavisnosti

Škotska je glasala protiv otcjepljenja od Ujedinjenog kraljevstva, pokazuju u petak ujutro podaci iz pola izbornih jedinica i nakon prebrojane trećine glasova.
Konačni rezultati referenduma bit će poznati kasnije u petak ujutro. Od 16 od ukupno 32 regije, nacionalisti su pobjedili samo u dvjema. Prema izračunu Reutersa, “protiv” neovisnosti se izjasnilo 56 posto birača, iako rezultati iz najvećih gradova još nisu prebrojani.
Tečaj funte naglo je skočio u Aziji, a unionisti su nakon objave djelomičnih rezultata počeli slaviti. “Čini se da će na referendumu pobjediti opcija ‘protiv’, no pred nama je još dug put”, rekao je ministar financija Danny Alexander, podrijetlom Škot.
To je sjajna vijest za Škotsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i početak ozbiljnog zadatka da Škotska dobije dodatne ovlasti koje su joj potrebne”, dodao je Alexander liberalni demokrat s izbornom bazom u Škotskoj.
Iako djelomični rezultati idu u prilog zagovornicima ostanka u uniji, još je nekoliko sati potrebno za prebrojavanje glasova iz najvećih škotskih gradova koji će po najvjerojatnije odrediti sudbinu Ujedinjenog kraljevstva.
Posljednja anketa internetskog portala “What Scotland Thinks” dala je pristašama ostanka 52 posto, a neovisnosti 48 posto glasova.
Vođa kampanje za neovisnost priznao poraz
Jedan od vođa kampanje za neovisnost Škotske priznao je u petak ujutro poraz na povijesnom referendumu.
“Poput hiljada ljudi diljem zemlje uložio sam svoje srce i dušu u ovu kampanju i osjećam duboko razočaranje što smo tijesno izgubili”, izjavio je BBC-u Nicola Sturgeon, zamjenik vođe kampanje Škotske nacionalne stranke.
Nakon prebrojane većine glasova, Reutersov izračun pokazuje da je za ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu glasovalo 54 posto birača. Objava konačnih rezultata očekuje se za sat ili dva.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close