Skijaška sezona u BiH osuđena na propast

Skijaška sezona u BiH, koja bi trebalo da je u punom jeku, već sada je izvjesno da će propasti jer zbog nedostatka snijega na planinama gosti masovno otkazuju rezervacije, a zimski centri već zbrajaju gubitke.

Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističkog udruženja BiH, naglasila je da čak i ako snježne pahulje pokriju skijaške staze u februaru i martu, to definitivno ne može popraviti ovu sezonu.

Iako su se radnici na planinskim ljepoticama potrudili da obogate sadržaje i spremno dočekaju ljubitelje zimskih sportova, njihov trud neće uroditi plodom u onoj mjeri kako se to očekivalo.

“Vlašić, recimo, ima predviđene zabavne sadržaje koji treba da budu prateći doživljaji uz sportove na snijegu, ali rezervacije su otkazane. Prognoze pokazuju da u januaru, koji je inače uzdanica, snijega neće biti”, ističe Hadžiefendić-Mešićeva.

Podsjeća da je u ovom mjesecu školski raspust i roditelji tradicionalno zimski dio odmora koriste kako bi s mališanima uživali na planinama. Ove sezone, ipak, takve navike neće biti realizovane.

“Pored toga, djeca idu i sama na planine, organizovano. Međutim, ove godine januar će proći bez toga. Jahorina, Igman i Bjelašnica su bili puni za Novu godinu, ali, nažalost, ljudi odlaze”, kazala je ona.

Spas zimskim centrima ne može da bude ni vještački snijeg, kojim su do sada “krpljene rupe” u sezoni.

“Najviša temperatura koja omogućava vještačko osnježavanje je minus dva, a temperature su sada u plusu, te su topovi za osnježivanje beskorisni”, kaže Hadžiefendić-Mešićeva.

Da na Jahorini uopšte nema snijega zbog čega skijalište ne radi potvrdila je i Zorica Jovanović, PR menadžer OC “Jahorina”, koja ističe da je popunjenost kapaciteta za novogodišnje praznike iznosila 90 odsto.

“Međutim, poslije Nove godine taj broj je znatno manji. Dosta gostiju je pomjerilo svoj dolazak za kraj januara i početak februara, za kada su najavljene snježne padavine. S obzirom na to da nema snijega, trudimo se da zadržimo goste”, rekla je Jovanovićeva.

Zabrinut je i Dragan Pauković, koji radi u Ski-centru “Kozara”, koji kaže da priželjkuju temperature ispod nule kako bi mogli da proizvode vještački snijeg.

“Snijega je ove sezone bilo tek četiri dana. Gdje ćemo biti zadovoljni? Bilo je gostiju koji su nam najavili dolazak, ali su s promjenom vremena i oni otkazali gostovanje. Tu smo nemoćni. Vjerujte, već razmišljamo o tome da će ova sezona propasti”, ističe Pauković.

Muamera Šehić, portparol kantonalnog preduzeća “ZOI ‘84 OCS”, koje upravlja Ski-centrom “Bjelašnica – Igman”, ističe da ovo vrijeme podsjeća na proljeće, a ne na zimu.

“Svi govore da sezona propada jer smo trenutno u jeku raspusta i odmora kad je trebalo da bude najveća posjećenost, a mi svaki dan bilježimo ogromne gubitke”, kazala je Šehićeva i dodala da svi koji su ranije došli na Bjelašnicu i Igman napuštaju hotele.

“Prošle godine u ovo doba imali smo hiljade posjetilaca, a sada je stanje, što se posjećenosti tiče, neuporedivo lošije”, rekla je Šehićeva.

Dok na planinskim ljepoticama bilježe minuse, u Turističkoj organizaciji RS ranije su potvrdili da je proslava novogodišnje noći bila veliki hit za posjetioce iz Slovenije i Hrvatske.

Nada Jovanović, direktor Turističke organizacije RS, kazala je da su u novogodišnjoj noći svi kapaciteti na Jahorini, Kozari, kao i banjski kapaciteti u Tesliću bili dupke puni.

Inače, pored uobičajenih pokazatelja, koji već po tradiciji ukazuju kako RS najviše posjećuju turisti iz regiona, zanimljivo je da se bilježi i sve veći broj dolazaka gostiju iz Turske, Rusije i Holandije.

nezavisne.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close