Marinko Čavara: Nova Vlada prije izbora

Visoki predstavnik postao je najveći remetilački faktor u ovoj složenoj državi, izjavio je u intervjuu  šef Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu FBiH.

Ima li nove većine u Parlamentu FBiH, koja uključuje dva HDZ-a, SDA i SBB? Očigledno je da uz SDP više niko nije ostao…

– Očigledno je da je parlamentarna većina koja je pokušala vratiti u zakonske okvire izvršnu vlast FBiH zadnju godinu i pol završen proces, u kojem je došlo do neuspjeha četiri stranke, SBB-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i SDP-a, a prvenstveno odnosom SDP-a u kojem ni njihovi članovi Vlade ni premijer nisu poštovali zaključke i odluke Parlamenta, odnosno odluke parlamentarne većine. Istovremeno, može se reći da su zaključci i odluke donošeni jednoglasno na sjednicama Vlade, uz suglasnost svih ministara, što jasno govori da je riječ o interesnim dogovorima onih koji čine Vladu.

O novoj parlamentarnoj većini se nagađa. Službenih razgovora uvijek ima između svih stranaka, međutim oko formiranja nove većine dosad nisu obavljeni konačni razgovori. Pokušavamo svi naći rješenja, počevši od presude u slučaju Sejdić – Finci i svih drugih aktualnih pitanja. Nove većine nema, do nje tek treba doći i tražiti način da se izvršna vlast dovede u ustavni i zakonski okvir.

Je li kasno za formiranje novog saziva izvršne vlasti FBiH, jer smo već u izbornoj godini?

– Kada se gledaju interesi stranke i pojedinaca, kasno je. Teško je popraviti stanje u proračunu, u kojem nedostaje više od milijardu maraka i u kojem preko 150 miliona KM računa čeka na plaćanje. U Federaciji prošle godine nije napravljen rebalans, a toliko nedostaje sredstava, pa, evo, nedostaje i posljednja tranša MMF-a od 60 miliona. Sve to jasno pokazuje da je FBiH u jako teškom financijskom stanju. Ova vlada je donosila takve odluke koje su rušile sustav, najprije tržišnog natjecanja, jer su,evo recimo, nekim poduzećima koja su potpuno u blokadi od državnih organa i drugih potražitelja, otvarani specijalni računi i time narušavan kompletan sustav zaštite tržišnog poslovanja. U poduzećima koja su teško poslovala, na čudan način je dolazilo do privatizacije, počev od Krivaje u Zavidovićima. Omogućeno im je da ne moraju plaćati električnu energiju, ma koliko bili dužni, da mogu dobivati sirovinu ma koliko bili dužni, da to obavezuje kantonalne organe ZDK-a i središnje Bosne, a da se onda ta firma nakon nekoliko godina bezuspješnih pokušaja vraća državi sa višemilionskim dugovima. Krivaja ima duga više od 16 miliona, a nešto slično se desilo i sa Borcem iz Travnika. U međuvremenu se iz tih poduzeća izvlačila ogromna dobit, a da niko nije odgovarao. Dug je spisak poduzeća u kojima se to radilo, a u isto vrijeme zdrav novac se iz proračuna prebacivao na nezakonit i netransparentan način u poduzeća koja su propala.

Kako gledate na odluku predsjednika FBiH o smjeni ministra finansija? Potreba, lična osveta stranci iz koje je izašao, pokušaj ubiranja poena pred izbore…

– Nastoji se predstaviti kao ubiranje poena i kao potez zbog nekog nezakonitog ponašanja gospodina Krajine, a u suštini se radi o neispunjavanju zahtjeva koje je imao gospodin Budimir prema ministru financija, a tiču se prvenstveno Fondacije Odraz. To je poznato javnosti. Prema tome, govoriti da je neka odluka nezakonita ove vlasti, koja je uspostavljena protuustavno i protuzakonito, apsurdno je. Takav smo odnos imali od početka, jasno ukazivali i upozoravali da će rušenje temelja jedne države, Ustava i izbora, dovesti do ovakve situacije, koja se i dalje urušava i ne preza se ni od kakvih poteza, bez obzira na to kolika će biti šteta po veći broj građana. Smjenom gospodina Krajine jasno se pokazuje da je platforma napravljena na temelju raspodjele pozicija između onih koji su u tom momentu bili spremni ići u neustavno i nezakonito formiranje vlasti. Jasno je da tu snosi odgovornost i međunarodna zajednica, koja je tada spriječila odluke institucija države, prije svih Središnjeg izbornog povjerenstva, koje je na temelju Izbornog zakona poništilo izbor i predsjednika i Vlade FBiH. Međutim, njegovu odluku je privremeno suspendirao visoki predstavnik. Rekao je da će biti tako dok on ne odluči drugačije, a ja sam i danas više puta pozivao da povuče odluku, jer je ona privremena i da vratimo Federaciju u normalno stanje i spasimo što se spasiti može. Naš cilj je da vratimo u ustavne i zakonske okvire vlast, što je sada jako teško, a samo formiranjem nove izvršne vlasti u FBiH možemo napraviti taj potez i sanirati stanje bez obzira na to što se radi o izbornoj godini. Čekajući da prođu izbori, dovest ćemo FBiH do težih posljedica, nego da to uradimo sada. Veliku odgovornost mora prihvatiti i visoki predstavnik za ovo stanje koje imamo u FBiH, jer je onemogućio institucije da vrše dužnost sukladno Ustavu i zakonu.

Slažete li se sa predstavnicima udruga HVO-a da visoki predstavnik treba otići iz BiH?

– I oni su svjesni toga da je visoki predstavnik postao najveći remetilački faktor u složenoj državi, u kojoj ne postoji dovoljno mehanizama za otklanjanje problema, a on je spriječio taj jedan od njih. Kada bi se odluka o blokadi povukla, procesi bi se vratili u normalu i oni koji su dobili legitimitet na izborima i građana i naroda, mogli bi formirati vlast. Potrebno je promijeniti i retoriku, koja će, nažalost, u ovo predizborno vrijeme biti sve oštrija, a imamo i one koji nisu spremni uvažavati ni poštivati druge, nego samo gledaju svoj interes zbog kojeg ne prežu ni od čega ma kakve posljedice bile. Tako je ova vlast samo uposlila pravosudne organe, a ne čovjeka u nekom od poduzeća. Prema tome, institucije koje su trebale što manje raditi u ovom periodu rade maksimalno, a nažalost ne rade oni koji trebaju stvarati nove vrijednosti.

Kad smo već kod OHR-a, prvi zamjenik visokog predstavnika sa gradonačelnikom Mostara složio se da Parlament FBiH treba donijeti mjere za finansiranje Mostara. Je li PFBiH prava adresa za rješavanje mostarskih problema?

– To je još jedan pokušaj pravljenja Mostara slučajem, što se stalno pokušava. Mi iz HDZ-a BiH smatramo da nijedan grad ili općina u državi ne trebaju biti izuzetak ni specijalni slučaj, već što vrijedi za druge, treba vrijediti i za Mostar. Nažalost, nema spremnosti za uvođenje sustava funkcioniranja, a kad nema toga, onda nam se dešavaju primjeri poput Mostara. Može se tumačiti da federalni Parlament može donositi određene zakone, jer je donio onaj o lokalnoj samoupravi, pa postoji mogućnost i da proglasi proračun, ali ne vidim zašto gradonačelnik Mostara to ne bi mogao uraditi.

Nakon najava potpisivanja sporazuma HDZ-a BiH i SDA o funkcionisanju vlasti u Mostaru i Travniku, ništa se ne dešava. Gdje je zapelo?

– Nažalost, imamo problem u suradnji sa SDA, to je bolest predsjednika Tihića, koja usložnjava suradnju stranaka, jer HDZBiH nije želio govoriti da nam je itko partner formalno, već smo tražili onoga tko će moći uraditi neke poteze a koji će olakšati implementaciju izbora i omogućiti normalno funkcioniranje vlasti. Pokušaj je bio i da se dvije županije gledaju kao reciprocitet ili gledanje u ogledalu, da se riješi pitanje kome od naroda pripada koje mjesto u izvršnoj vlasti, tako da kad se završe izbori nema puno rasprave oko toga, već da samo oni koji su dobili povjerenje građana formiraju vlast. Želja je da što kraće traje taj proces nakon izbora.

Postoji li mogućnost da budete novi predsjedavajući Predstavničkog doma?

– Ne postoji, jer po Ustavu najviše dvije dužnosti mogu zauzimati osobe iz jednog konstitutivnog naroda ili reda Ostalih. U FBiH je iz reda hrvatskog naroda gospođa Kata Senjak, predsjednica Ustavnog suda FBiH, te predsjednik Doma naroda gospodin Tomislav Martinović, tako da treća funkcija ne može pripasti Hrvatima, ali je nemoguće i da to bude Bošnjak. Oni imaju predsjednika Vlade gospodina Nikšića i predsjednika Vrhovnog suda gospodina Jaganjca. Sada, sukladno Ustavu, predsjedavajući može biti neko iz srpskog naroda ili reda Ostalih.

Ima li HDZBiH takvog kandidata?

– Možda je prerano da ja o tome govorim, ali sukladno Ustavu neće imati i nećemo kršiti Ustav po tom pitanju. Treba ući u međustranačke razgovore između klubova, imamo 13 dana do izvanredne sjednice i ja se nadam da će ti dogovori uroditi plodom. Tako bismo omogućili da jedina legalna vlast, ona zakonodavna, može funkcionirati.

oslobođenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close