Skandalozno loši rezultati rada Parlamenta BiH u 2012.godini

Nermina Ćemalović, poslanica SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, apsolutni je rekorder po visini primanja u 2012.godini među svim članovima Parlamenta BiH! Ona je, ne računajući minuli rad, topli obrok i dnevnice, prošle godine mjesečno zarađivala 6.870 maraka, a kada se dodaju i pomenute kategorije, njena primanja su prelazila i astronomskih 7.000 maraka!

(Buka)

Prema podacima o efikasnosti i primanjima poslanika i delegata u Parlamentu BiH, njih desetak je u prethodnoj godini primalo oko 7.000 maraka mjesečno. Među rekorderima, osim Ćemalovićeve, su i poslanici Nermin Purić (DNZ), Drago Kalabić (SNSD), Mato Franjičević (HDZ BiH) i Mladen Bosić (SDS) te delegati Mladen Ivanić (PDP), Krunoslav Vrdoljak (SDP) i Stjepan Krešić (HSP BiH). Ukupno za neto plate parlamentaraca u prošloj godini iz budžeta je potrošeno više od 3.200.000 maraka!

Bh. poslanici i delegati su  rekorderi po neradu i demagogiji pa su tako ubjedljivo posljedni u regionu po broju usvojenih zakona. Naime, podaci iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore čine rezultate parlamentaraca u BiH još sramotnijim.

Kako su naveli u Centrima civilnih inicijativa, u 2012. godini u Parlamentu BiH usvojena su samo 23 zakona, od toga 18 izmjena i dopuna i samo pet takozvanih temeljnih zakona. U istom periodu, Skupština Crne Gore usvojila je 78 zakona, Narodna skupština Srbije, i pored održanih izbora, usvojila je 130 zakona, a Hrvatski sabor je prihvatio čak 190 zakona.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close