BiHPolitika

Skandalozno: Država ima svoje objekte, ali kupuje tuđe

Država ima svoje objekte, ali kupuje tuđe: U čijim džepovima će završiti 9 miliona KM

Današnju Odluku Vijeća ministara BiH o kupovini objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu površine od 7.000 do 8.000 kvadratnih metara, a za koje će biti izdvojeno 9 miliona KM, ekspert za pitanja državne imovine Muharem Cero nazvao je skandaloznom, piše novinska agencija Patria.

U ovoj odluci, između ostalog je navedeno da će to rasteretiti budžet institucija BiH i time se izbjeći značajan dio daljnjih troškova po osnovu zakupa prostora za koji se na godišnjem nivou izdvaja oko 10 miliona maraka.

-Treba naravno prestati sa plaćanjem zakupa prostora, ali trošiti 9 miliona KM na kupovinu novih objekata je prvorazredni skandal. Vijeće ministara se ponaša kao pijani milijarderi. Pa samo u Sarajevu se nalazi najmanje 100 objekata čiji je vlasnik država.Zbog čega institucije ne usele u te objekte, a ne da se kupuju novi.  Bojim se da se ovdje radi o talovima i da je već poznat prodavac, te da  se tačno zna u čijim džepovima će završiti 9 miliona KM našeg novca. Nećemo morati dugo čekati na odgovor pa da saznamo ko je s kim dogovorio dilove, pojašnjava Cero za novinsku agenciju Patria.

Cero poručuje predsjedavajućem Denisu Zvizdiću da potraži u nekoj od ladica svoga stola disketu na kojoj je pohranjen registar državne imovine u BiH.

-Ako ne može da je nađe, neka pita Špirića, Vrankića i Bevandu. Oni će mu reći. Sramotno je da je BiH jedina zemlja u regionu koja već 25 godina nema registar državne imovine. Kada će javnost konačno saznati šta to država ima u svom vlasništvu? Hrvatska je, primjera radi, svojim najvećim uspjehom od osnivanja proglasila upravo to što je sačinila registar državne imovine, ističe Cero.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close