-TopSLIDEVisoko

Skandalozna Odluka o javnom redu i miru u Javnoj raspravi

Općinsko vijeće Visoko je Zaključkom, broj: 01/1-02-221/18 od 29.06.2018. godine usvojilo Nacrt odluke o javnom redu i miru i isti uputilo u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Uvid u tekst Nacrta odluke o javnom redu i miru moguće je izvršiti na web stranici Općine Visoko www.visoko.gov.ba ( KLIKOM OVDJE ), a dostupan je i u Službi za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke.

Prijedlozi, primjedbe i sugestije na utvrđeni Nacrt mogu se dostaviti Službi za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke do 15.11.2018. godine.

O istoj smo pisali: SKANDALOZAN Nacrt Odluke o javnom redu i miru

Prekršajem javnog reda i mira tretiraće se “igranje nogometa, košarke, tenisa i drugih igara na ulicama, trgovima, parkovima, zelenim i drugim javnim površinama, …”

Nacrt Odluke o javnom redu i miru donosi SRAMOTNO, SKANDALOZNO i kakvo sve ne – ograničavanje ljudskih i dječijih prava. Mi koji smo odrastali i podruštvaljavali se igrama na javnim mjestima od sada će se u općini Visoko tretirati prekršajnim mjerama. Danas, kada djeca i mlađe generacije odrastaju uz računare i mobitele, po ugostiteljskim objektima – otuđeni i sa sve izraženijim nedostatcima društvene odgovornosti i deformitetima zdravstvene naravi, zakonodavno im se ograničava javni prostor za igru i bilo koju vrstu zabave.

Poštovani građani od sada svoju djecu učite da na javni prostor i javne površine izlaze kao penzioneri – neka samo sjede na betonskim klupama i fataju zjale. Ako protrče ili se zaigraju na javnom mjestu mogli bi dobiti prekršajni nalog u najboljem slučaju od 100 KM, a moguće i više.

Osim toga, sami pripazite koliko je sugrađana ispred i iza vas jer neki revnosni policajac bi vam mogao napisati prekršajni nalog zbog “stvaranje gužve guranjem ili na drugi način…”

Isto tako, pazite da na javnom mjestu ne pohvalite neki potrošački proizvod, neku firmu ili bilo koga, mogli bi dobiti prekršajni nalog za “neovlašteni marketing”, cjeneći da niste upoznati sa “internim odlukama o zabrani prodaje u javnim ustanovama i institucijama”.

DOKUMENT: NACRT – O D L U K A O JAVNOM REDU I MIRU

Prekršajima javnog reda i mira u smislu odredbi ove Odluke čine, između ostalog i slijedeći postupci i ponašanja:

Člam 3.

Stav 16
“igranje nogometa, košarke, tenisa i drugih igara na ulicama, trgovima, parkovima, zelenim i drugim javnim površinama, mjestima predviđenim za kretanje pješaka i parking prostorima, te drugim mjestima koja nisu namijenjena za tu svrhu ili u ograđenim površinama – prostorima bez dozvole vlasnika,”

Stav 19.
“stvaranje gužve guranjem ili na drugi način ispred prodavnica, preduzeća, autobuskih stanica, pijaca, sportskih objekata, organizacija i slično,”

Stav 37.
“neovlaštena marketinška prodaja, suprotno internim odlukama o zabrani prodaje u javnim ustanovama i institucijama,”

Član 4.

Za učinjeni prekršaj maloljetnika protiv javnog reda i mira propisanog ovom Odlukom odgovara roditelj, usvojilac, odnosno staralac maloljetnika koji je učinio prekršaj, ako je izvršenje prekršaja  posljedica njihovog propuštanja dužnog  staranja o maloljetniku, a u mogućnosti su da takav nadzor vrše.

Ovaj dokumen je predložen za 20. sjednicu Općinskog vijeća Visoko 29.06.2018.

visoko.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close