SKANDALOZNA izjava potpredsjednik HDZ BiH: Sa dočeka Kordića u Busovači poslane su poruke ljubavi i mira

Potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marinko Čavara kazao je danas novinarima u Sarajevu da mu je žao što oni koji traže njegovu ostavku nisu bili na dočeku Darija Kordića, bivšeg predsjednika HDZ-a BiH koji je nedavno, nakon dvije trećine odležane kazne po presudi Suda u Haagu, pušten na slobodu

Inače, na dočeku u Busvači bili su predsjednik te stranke Dragan Čović, potpredsjednici HDZ-a BiH Marinko Čavara i Borjana Krišto, predsjednica Srednjobosankog župnijskog odbora HDZ-a BiH Lidija Bradara te brojni drugi stranački dužnosnici iz svih krajeva BiH.

Čavara smatra da su oni koji traže smjenu čelništva HDZ-a BiH bili na dočeku shvatili bi koliko griješe u svojim namjerama jer su sa skupa u Busovači, po riječima Čavare, poslane poruke ljubavi i mira.

– Oni koji nisu bili na tom skupu ne trebaju slati poruke mržnje i netolerancije u BiH jer je nama živjeti zajedno. Trebamo uvažavati svakoga i svačije mišljenje, ali i odluke Suda koji je odlučio da je Kordić slobodan čovjek te da može doći u rodnu Busovaču i nakon 19 godina kleknuti na grobovima svojih roditelja – zaključio je Čavara.

Dario Kordić rodnu Busovaču posjetio je prvi put nakon 6. oktobra 1997. godine kada se predao Haškom sudu. Osuđen je na 25 godina zatvora zbog zločina u srednjoj Bosni.

Agenciji FENA u Uredu za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini rečeno je da je Kordić proglašen je krivim po više tačaka za zločin protiv čovječnosti, uključujući planiranje, poticanje i naređivanje zločina protiv civila u srednjoj Bosni. Haški tribunal je zaključio da je Kordić odigrao ključnu ulogu u planiranju i naređivanju napada na Ahmiće i okolna sela u aprilu 1993. godine.

Iz Ambasade SAD-a je apelirano na stranke da na puštanje Kordića reagiraju suzdržano i da prema žrtvama rata iskažu poštovanje.

Čavara je danas kazao i da ne bi komentirao jučerašnji napad na profesora Slavu Kukića koji je pretučen bejzbol palicom u svom kabinetu u Mostaru te naglašava da treba sačekati rezultate istrage.

– Događaje iz crne rubrike niko ne treba koristiti u bilo kakve predizborne svrhe unaprijed ocjenjujući ili ostvarujući svoje političke ciljeve. Žao mi je zbog svakog nasilja i suosjećam sa svakom žrtvom nasilja, a osuđujem one koji to pokušavaju iskoristiti u političke svrhe – kazao je Čavara.

Inače, Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH najoštrije je osudio fizički napad na profesora Slavu Kukića te je pozivao policijska tijela da poduzmu sve potrebne aktivnosti za otkrivanje počinitelja.

 

(fena/dh)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close