Skandal u Neumu: Nije odigrana finalna utakmica, policija kući ispratila djecu iz Sarajeva

Proteklog vikenda u Neumu je održan otvoreni kup Federacije Bosne i Hercegovine u vaterpolu za juniore, na kojem su po prvi put učestvovale i ekipe iz Banja Luke, pa možemo reći da je to dijelom bilo i prvo nezvanično prvenstvo Bosne i Hercegovine.

Organizator kupa bio je VK Jadran Neum, a učestvovali su PVK Akademija B (Sarajevo), VK Torpedo (Sarajevo), VK Mladost (Sarajevo), VK Fortuna (Banja Luka), VK Banja Luka i VK Jadran (Neum).

Sport u drugom planu

Nažalost sport je ostao u drugom planu, jer su uoči finalne utakmice dogodio incident, pa su djeca iz Sarajeva uz policijsku pratnju napustili Neum.

Našoj redakciji javili su se iz PVK Akademija B i u saopštenju objasnili šta se događalo u Neumu.

“Moramo istaći da je organizacija cijelog takmičenja bila na dosta lošem nivou s obzirom na to da, iako je obaveza organizatora obezbjeđenje takmičara i posjetilaca, na turniru nije bilo prisustva ni zaštitarskih agencija ni pripadnika MUP-a. Također, treba istaći i da je ponašanje dijela publike bilo skandalozno uz mnogo nacionalističkih ispada i uvreda, pa do gađanja sudija i igrača raznim predmetima. Nakon polufinalne utakmice zatražili smo vanredni sastanak delegata i predstavnika drugog finaliste VK Banja Luka. Naš predstavnika, na osnovu činjeničnog stanja, iznio je mišljenje da bi finale bila utakmica visokog rizika jer je već na polufinalnoj utakmici između Akademije B i Jadrana dovedena u pitanje sigurnost naših igrača, delegata i sudija. Naime, za vrijeme takmičenja uopšte nije bilo ni zaštitara ni policajaca, odnosno nije bilo osnovnih uslova za održavanje takmičenja, tako da smo se dogovorili da se utakmica za prvo mjesto ne odigra s obzirom na nepovoljne okolnosti. Predložili smo da se finale odigra ili u Banjaluci ili u Sarajevu”, saopštili su iz Akademije B.

S obzirom na okolnosti, predstavnici Akademije B zbog vlastite sigurnosti zatražili su policijsku pratnju te su u 15 sati napustili Neum. Predstavnik VK Banja Luka nije ispoštovao dogovor te se pojavio na finalnoj utakmici i bez odigranog finala uzeo pehar za prvo mjesto.

Nije sve tako crno

Iz Akademije B ističu žaljenje i na ponašanje odgovornih ljudi iz vrha Federalnog vaterpolo saveza, kao i Vaterpolo saveza BiH, koje, kako tvrde nije bilo na zadovoljavajućem nivou.

“Žalosno je da se na takmičenjima gdje učestvuju mladi naraštaji i naša djeca dešavaju ovakve scene i ispadi, posebno u sportu koji je još u počecima i gdje se tek nedavno nakon dugog niza godina i dogovora oformio Vaterpolo savez BiH. Ipak, da nije sve tako crno potvrđuju i neki novi i mladi klinci koji polako, ali sigurno izrastaju u prvu generaciju vaterpolista BiH kao osnovni preduslov za formiranje i svih reprezentativnih selekcija naše države”, zaključeno je u saopštenju.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close