Danas potpisivanje ugovora tužilaštava BiH i Srbije

Darka Eleza, koji u Sremskoj Mitrovici izdržava zatvorsku kaznu zbog više počinjenih krivičnih djela, a koji je obuhvaćen i nedavnom optužnicom Tužilaštva BiH za organizirani kriminal, Srbija bi formalno-pravno uskoro mogla izručiti BiH, iako on ima državljanstvo Srbije.  

Ministar pravde BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) u izjavi za “Avaz” kazao je da će ugovor sa Srbijom o izručenju svojih državljana optuženih i osuđenih za krivična djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, koji sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem potpisuje danas u Beogradu, uveliko olakšati posao bh. pravosuđu.

Čolak je posebno istakao da će ovim ugovorom Srbiji biti dopušteno izručenje vlastitih građana. Iako nije želio govoriti o pojedinačnim slučajevima, sasvim je izvjesno da neće postojati pravne prepreke za izručenje Eleza, iako ima srbijansko državljanstvo.

Ugovorom će biti regulirana ekstradicija ne samo stranih državljana u Srbiji nego i srbijanskih državljana okrivljenih za krivična dijela iz domena organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, za koja je zaprijećena zatvorska kazna od najmanje četiri, odnosno pet godina.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close