BiHPrivreda

Sjeme krompira i luka za 70 posto skuplje nego prošle godine

Poljoprivrednici iznenađeni visokim cijenama: Sjeme krompira i luka za 70 posto skuplje nego prošle godine

Poljoprivrednici koji ove godine budu željeli zasaditi krompir i luk morat će za sjeme izdvojiti za 40 do 70 posto više novca nego lani

Poljoprivrednici koji ove godine budu željeli zasaditi krompir i luk morat će za sjeme izdvojiti za 40 do 70 posto više novca nego lani.

U poljoprivrednim apotekama rast cijena pravdaju sušom i malim prinosima ovih kultura u Holandiji, odakle se na bh. tržište uvozi više od 90 posto sadnog materijala.

Domaća proizvodnja

U jednoj sarajevskoj poljoprivrednoj apoteci potvrdili su nam da zbog viših cijena krompira i luka pada potražnja.

– Kupci se iznenade kada čuju da je krompir za skoro 50 posto skuplji nego lani. Inače, cijena sjemenskog krompira kreće se od 1,70 do 2,50 KM, u zavisnosti od kvaliteta. Kilogram sjemenskog luka košta oko pet maraka. Mrkva, peršun, blitva i kupus prodaju se u kesicama, a cijene se kreću od 60 feninga do tri marke – naveli su.

Logično je da će zbog toga povrće, kada stigne na tezge, biti mnogo skuplje nego sada.  

– Cijene su porasle jer nemamo zaštitu domaće proizvodnje. Također, u BiH se niko ne bavi proizvodnjom sjemenskog krompira i luka. Zbog toga nam cijenu diktira ko god hoće – kazao nam je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

 Prinosi prepolovljeni

On je podsjetio i da su se prinosi krompira i luka u BiH prošle godine prepolovili zbog kiše.

– Više od 70 posto luka propalo je zbog velike vlage. Od polovine zime uvozili smo luk iz Holandije. Isto se desilo i s krompirom, pa je dosta ljudi sada odustalo od sjetve. Na policama smo mogli naći domaći crveni za 3,5 KM, a holandski uvezeni koštao je dvije marke. Znači da je ljudima lakše kupovati, a ne saditi – dodao je Bićo.

Očekuje nas neizvjesna godina

Osim drastičnog rasta cijena krompira i luka, poskupio je i kukuruz.

– Inače su poskupjela sva sjemena žita. Tako se vreća kukuruza od 50 kilograma kreće oko 20 maraka, u zavisnost od prodavača. Zbog toga nas očekuje vrlo neizvjesna godina – istakao je Bićo.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close