-TopSLIDEKultura

Sjećanje na pjesnikinju Nasihu Kapidžić-Hadžić

Nasiha Kapidžić-Hadžić rođena je 6. decembra 1932. u Banja Luci,  a umrla 22. septembra 1995. godine u Sarajevu.

Nasiha Kapidžić Hadžić rođena je 6. novembra 1931. godine u Banjaluci gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju.

Studije književnosti završava je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radila je kao profesorica u Banjalučkoj gimnaziji, a bila je urednik u Obrazovnom i Dječijem programu Radio Sarajeva.

Urednica je legendarne biblioteke ‘Lastavica’ zahvaljujući kojoj su mnoge generacije, u vremenu kad internet nije ni postojao, prvi put susretale i upoznavale ‘vanjski’ svijet.

Bila je urednica i drugih edicija za djecu i omladinu u sarajevskoj izdavačkoj kući ‘Veselin Masleša’.

Kao pjesnikinja, prozaistkinja i dramska spisateljica Nasiha Kapidžić-Hadžić je objavila knjige za djecu ‘Maskembal u šumi’, ‘Vezeni most’, ‘Skrivena priča’, ‘Kad si bila mala’, ‘Od tvog grada do mog grada’, ‘Glas djetinjstva’, ‘Liliput’ i druge.

Pjesme i priče Nasihe Kapidžić-Hadžić su objavljene u mnogim literarnim izborima, stranim antologijama, zastupljene su u čitankama, školskoj lektiri i prevođene na druge jezike.

Njene dramske igre za djecu su izvođene na radiju i u pozorištu.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima su: ’27-julska nagrada’, Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, nagrada ‘Veselin Masleša’ grada Banjaluke, te dvije godišnje nagrade sarajevske izdavačke kuće ‘Svjetlost’.

Umrla je 22. septembra 1995. godine u Sarajevu.

Rodna kuća Nasihe Kapidžić-Hadžić u Banjaluci proglašena je nacionalnim spomenikom.

Nasiha Kapidžić-Hadžić je rodni grad Banjaluku opjevala pjesmom “Vezeni most”, a pod istim imenom tradicionalno se održava višednevna manifestacija s raznovrsnim programom i dodjeljuje književna nagrada u njenu čast.

“Kad jednom dođeš u grad od lišća/da budeš najdraži gost,/vidjećeš kako obale travne/na ruci drže most”, stihovi su iz pjesme “Vezeni most” ispisani na spomen tabli njene rodne kuće.

Nezavisne

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close