Kolumne

Situacija u Evropi ide u prilog planovima Hrvatske i Srbije

Na osnovu mnogih komentara među Bošnjacima poput “Situacija je drugačija nego 90-tih, sad smo naoružani” ili “Nije Srbija ono što je bila” odlučio sam se napisati par riječi na ovu temu.

Prva stvar: Novi rat u BiH ne bi se vodio na način kako je to bilo između 1992-95 godine, zašto to kažem? Prosto, zato što je etnička karta BiH drugačija, zato što je manji BH entitet etnički skoro čist.

Da bi govorili o potencijalno novom ratu u BiH, moramo prvo analizirati ciljeve manjeg BH entiteta, koji su to ciljevi? I koliko su ostvarivi? Po mojoj procjeni prva i najvažnija meta vojske-policije rs-a bila bi Brčko tj. distrikt Brčko koji bi nastojali spojiti sa rs-om pod svaku cijenu.

Distrikt Brčko dijeli republiku srpsku na dva dijela

To je logično jer bez Brčkog republika srpska bi ostala podijeljenja na dva dijela. Druga meta bile bi određene tačke koje nose veliki rizik presjecanja republike srpske, te vitalne tačke morale bi se osigurati snažnim policijskim snagama MUP-a rs.

Kritične tačke uz pomoć kojih je moguće ispresjecati manji BH entitet

Treća meta bila bi granica između rs-a i federacije, tj. svi važniji putni pravci (mostovi, tuneli) koji spajaju ova dva entiteta. Ukoliko manji BH entitet uspije osigurati ove navedene tačke, rat je što se tiče njih završen.

Naravno to nije tako jednostavno, zbog toga je pokrenuto pitanje herceg-Bosne u federaciji tj. spriječeno je da dođe do bilo kakvog saveza između Bošnjaka i Hrvata i to je”karta” na koju Beograd uvijek igra još od doba Miloševića.

Ako na to dodamo još novonastalu migrantsku krizu koju Srbija, manji BH entitet i Hrvatska koriste za destabilizaciju federacije, onda slika postaje jasnija.

Primarni cilj je zauzimanje Brčkog i osiguravanje granica manjeg BH entiteta, dok je drugi cilj izazivanje sukoba u federaciji

MUP i vojska Srbije odavno se pripremaju za jedan ovakav scenariji i skoro svake godine održavaju vojne vježbe na Drini.

Slična situacija je i sa Hrvatskom koja je oduvijek vrebala priliku za zauzimanje Bosanske Krajine a posebno Hercegovine, ne zaboravite da je i Hrvatska vojska nedavno blizu granice sa BiH održavala vojnu vježbu.

Ne zaboravite i da je Hrvatska širom svijeta širila propagandu o Bosni i 10.000 terorista koji tu žive, moja teorija je da je to priprema za ulazak hrvatske vojske u ove navedene dijelove BiH.

Ući će pod izgovorom “Zaštite hrvatskog naroda od muslimanskih terorista” i niko u svijetu neće se buniti protiv toga jer ipak su to samo “teroristi”

Navest ću vam primjer Amerike koja je još 60-tih godina krenula sa propagandom protiv Arapa koje su označili kao “teroriste”, “silovatelje”, “nasilnike nad ženama” tako da se niko ne buni danas kada u bombardovanju pogine stotinu civila širom arapskog svijeta.

Princip Hrvatske je isti, pripremiti teren u međunarodnoj javnosti za ubijanje

Dok će vojska-policija manjeg BH entiteta imati za metu: Brčko, granicu sa federacijom.

Ciljevi ustaškog pokreta u federaciji i hrvatsko-ustaške vojske biće: etnički čist Mostar, Zapadna Hercegovina, moguće i Bosanska Krajina i Srednja Bosna mada to je teži dio.

Za kraj ću vam dati još jednu informaciju koja je većini vjerovatno promakla, Hrvatska vojska je prošle godine pozivala hrvate iz inozemstva uključujući i BiH da se odazovu vojnoj obuci u Hrvatskoj.

Protiv koga se vojska Hrvatske priprema i naoružava ostavljam vama na razmišljanje.

Situacija u Evropi ide u prilog planovima Hrvatske i Srbije

Dolaskom desničarskih stranaka na vlast širom Evrope ide u prilog planovima Hrvatske i Srbije, radi se o islamofobičnim strankama koje su se javno izjasnile protiv muslimana u Evropi.

Evropske ekstremne desničarske stranke polako uvode jedan novi termin vezan za državu, a to je “Pravo na nacionalne države”, to apsolutno ide u prilog ideji “Svi Srbi unutar jedne države”, kao što se istovremeno ukida granica između Kosova i Albanije i stvara Velika Albanija.

Napisao sam ovaj tekst sa ciljem da vas navedem da razmišljamo unaprijed o potencijalno opasnoj situaciji koja bi nas mogla zadesiti u narednim godinama.

Moramo se osloniti samo na sebe i na svoje mogućnosti odbrane, moramo pronaći način kako ojačati i pripremiti se za buduće unutrašnje i vanjske krize koje bi nas mogle zadesiti. Jednom smo to učinili i naučili ali na teži način okruženi sa svih strana i nenaoružani, danas imamo priliku da unaprijed na tome radimo!

Autor: F.T

https://dnevnevijesti24sata.info/

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close