Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan mira

Osnivajući Dan mira, UN ima za cilj postizanje mira u svijetu, a taj cilj želi prenijeti na sve nacije

Autor: Maja Isović – Buka

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) rezolucijom iz 2001. godine, kojom se 21. septembar svake godine proglašava Međunarodnim danom mira, usvojila je i prijedlog da se na isti dan obilježava Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja ”kako bi Ujedinjene nacije, zemlje članice i cijelo čovječanstvo posvetili određeno vrijeme promoviranju ideala mira i iskazivanju posvećenosti miru pozitivnim primjerima, na sve moguće načine”.

Osnivajući Dan mira, UN ima za cilj postizanje mira u svijetu, a taj cilj želi prenijeti na sve nacije

U znak obilježavanja na ovaj dan oglašava se “Mirovno zvono” u sjedištu UN u New Yorku. Zvono je izliveno od novčića koje su donirala djeca sa svih kontinenata. Zvono je UN poklonila UN Asocijacija iz Japana i na njemu piše “Dug život apsolutnom svjetskom miru”.

Pojedinci nose i značke sa bijelim golubicama u znak poštovanja prema Međunarodnom danu mira.

Ujedinjene nacije pozivaju sve narode i časne ljude da prekidom neprijateljstva, kao i da na druge načine, obilježe ovaj dan, kroz edukaciju i osvješćivanje javnosti o pitanjima od važnosti za mir.

Bosna i Hercegovina izrazila je opredjeljenje da će u skladu s mogućnostima i raspoloživim resursima, pružiti doprinos UN-u, OSCE-u, EU i NATO-u, kao vodećim kolektivnim sigurnosnim organizacijama, u njihovim nastojanjima za održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti na globalnom planu.

U međunarodnim odnosima, aktivnosti Bosne i Hercegovine zasnivaju se na principima koje su sadržane u Povelji UN-a, završnom aktu iz Helsinkija i ostalim dokumentima OSCE-a te na općeprihvaćenim principima međunarodnog prava.

 

 

“Osvrćući se dvadesetak godina unatrag svjesni smo važnosti i značenja mira u svijetu. Danas BiH kao članica Ujedinjenih naroda doprinosi izgradnji mira. Pripadnici Oružanih snaga BiH i policije aktivni su u misijama podrške miru diljem svijeta (Afganistan, Demokratska Republika Kongo, Južni Sudan, Kipar, Liberija). Vjerujemo kako ćemo i sutra kao punopravna članica Evropske unije i NATO-a davati svoj doprinos izgradnji evropskog i svjetskog zajedništva, istovremeno učvršćujući mir u regiji i svijetu”, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

AKTIVNOSTI POVODOM OVOG DANA

Podsjetimo i da povodom obilježavanja Međunarodnog dana mira, 21. septembra, Mreža za izgradnju mira u BiH, koja okuplja brojne domaće i strane organizacije, organizuje desetodnevni program u trajanju od 13. do 23. septembra.

Program obilježavanja Dana mira se odvija pod sloganom “Gradjani/ke solidarni/e za mir” i inspirisan je hrabrošću i solidarnošću građana koji su u uslovima prirodnih nepogoda pokazali saosjećanje, solidarnost i važnost zajedničkog djelovanja.

Zahvaljujući suradnji 76 članica Mreže za izgradnju mira sa prostora cijele BiH i njenih partnera, program od 70 aktivnosti se realizuje u 39 gradova i obuhvata brojne teme: edukacija za mir, sport kao integrativni element, nenasilna komunikacija i tolerancija kao faktori i mjere za izgradnju povjerenja, podizanje svijesti o pitanju nestalih osoba, kultura sjećanja, borba protiv korupcije, uloga vjerskih institucija u izgradnji mira, multioriginalna BiH kroz umjetnost, dijalog i rješavanje sukoba.

Pored brojnih sportskih, edukativnih i kulturnih aktivnosti, te konferencija i radionica za djecu, mlade i odrasle, u Banjoj Luci će se 22. septembra u 19.00 sati, u Muzičkom paviljonu (Staklenac), dodjelitiNovinarska nagrada Srđan Aleksić koju je dobio novinar portala BUKA Dragan Bursać.

U Historijskom muzeju u Sarajevu će 23. septembra u 11.00 sati biti otvorena izložba o značaju i radu NVO-a u oblasti mira, pravde i antikorupcije, te organizovana javna tribina o ulozi NVO sektora u BiH.

Ovom prilikom će se dodijeliti i Mirovna nagrada koju Mreža za izgradnju mira tradicionalno dodjeljuje u okviru ovih septembarskih događaja.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close