Tuzlanski kanton – Za Guinnessovu knjigu rekorda: Za četiri godine – 41 ministar

Nakon što je krajem marta ove godine imenovan najnoviji saziv Vlade Tuzlanskog kantona, broj ministara koji su sjedili ili još sjede u Vladi najmnogoljudnijeg kantona, porastao je na čak 41.

(Oslobođenje – PIŠE: Samir KARIĆ)

Ovaj nezapamćen broj ministara, koji ozbiljno konkuriše za Guinnessovu knjigu rekorda, rezultat je ponašanja neodgovornih političara iz svih stranaka koje su imale poslanike u Skupštini, brojnih smjena i rekonstrukcija u Vladi, te borbe za ministarske i direktorske fotelje. Inače, sastav jedne Vlade Tuzlanskog kantona broji 12 ministara i premijera.

Posljednja, odnosno aktuelna Vlada, na čijem čelu se nalazi Bahrija Umihanić, imenovana je nakon februarskih protesta i paljevina u Tuzli. Vlada je navodno nestranačka i ekspertna, i rezultat želja obespravljenih radnika, mada je jasno da sve konce u njoj povlače dvije najjače stranke – SDA i SDPBiH.

A sve je i počelo od ove dvije stranke, formiranjem tzv. crveno-zelene koalicije. SDP i SDA su sa ukupno 23 poslanika formirali čvrstu većinu u Skupštini, a na čelo Vlade je došao kadar SDP-a Sead Čaušević. Prema njegovim kasnijim tvrdnjama, ovo je bila i najbolja Vlada TK-a. No, uprkos tome, nakon naredbe iz Sarajeva, 4. juna 2012. godine SDP je prekinuo koaliciju sa SDA. Formirana je većina sa SBB-om (četiri) i NS Radom za boljitak (dva), a s obzirom na to da je ova koalicija bila klimava, SDP se pojačao i sa dva poslanika BPS-a.

Kompletan tekst pročitajte u printanom izdanju Oslobođenja…

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close