Široki i Željo prvi na terenu

Zrinjski, Sarajevo, Široki Brijeg i Željezničar predstavljat će Bosnu i Hercegovinu u evropskim kupovima naredne sezone.

Mostarci će u 2. pretkolo Lige prvaka, Sarajevo u 2. pretkolo Evropske lige, a Široki i Željo u 1. pretkolo Evropske lige.

Danas će u Nionu (Švicarska) biti žrijebani parovi 1. i 2. pretkola Lige prvaka i Evropske lige.

Teško za Mostarce

Najteži posao definitivno će imati Zrinjski, jer neće biti nosioci u 2. pretkolu Lige prvaka tako da mogu ići na evropske velikane poput Steaue (Rumunija), Seltika (Škotska) te izvrsnih Bate Borisova (Bjelorusija), Sparte (Češka), Dinama (Hrvatska), Ludogoreca (Bugarska), Partizana (Srbija), Makabija Tel Aviv (Izrael), Legije (Poljska), Maribora (Slovenija), Debrecena (Mađarska), Slovana (Slovačka), Šerifa (Moldavija)…

Kao najbolji žrijeb za Mostarce čine se Helsinki (Finska), Garabag (Azerbejdžan), Ventspils (Latvija), Aktobe (Kazahstan).

Prvi će na teren izaći Široki Brijeg i Željezničar, koji već 3. i 10. jula igraju svoje mečeve prvog pretkola, dok će Sarajevo na teren 17. i 24. jula.

Široki i Željo su nosioci u prvom pretkolu, a ako prođu, ekipa sa Pecare neće biti nosilac u drugom, dok sarajevski klubovi, koji će na žrijebanju predstavljati direktori Dino Selimović i Mirsad Šiljak, hoće.

Kao najteža moguća prepreka u prvom pretkolu definitivno bi trebao biti mađarski Diošguri Miškolc, koji ima najveći koeficijent. U vrhu su i Škendija (Makedonija), Fola Eš (Luksemburg), Krusaders (Sjeverna Irska), Gabala (Azerbejdžan).

Iz regiona su u konkurenciji crnogorski Čelik iz Nikšića i Lovćen te Škendija i Turnovo iz Makedonije.

Poželjni protivnici

Naši klubovi sigurno bi poželjeli da im protivnici budu iz San Marina, Malte, Andore i Farskih Otoka, jer bi bili veliki favoriti za prolazak.

Što se tiče 2. pretkola, Sarajevo i Željo (ukoliko prođe prvu prepreku) imali bi mogućnost odigravanja mečeva sa Splitom (Hrvatska), Spartakom Trnavom (Slovačka), Botevom (Bugarska), Jagodinom i Čukaričkim (Srbija).

Široki bi kao nenosilac mogao na Spartak Moskvu (Rusija), Hapoel Tel Aviv (Rusija), Kluž (Rumunija), Leh (Poljska), Bursaspor (Turska), Rijeku (Hrvatska), Vojvodinu (Srbija)…

Iako ne postoji jasan obrazac po kojem UEFA pravi grupe prilikom žrijebanja, posljednjih godina naše ekipe nikada nisu birane sa skandinavskima tako da će tako, vjerovatno, biti i sada.

Kalendar takmičenja

Utakmice prvog pretkola Lige šampiona igraju se 1. i 2. jula, a revanši su 8. i 9. jula. Prvo pretkolo Evropske lige na programu je 3. i 10. jula.

Drugo pretkolo Lige prvaka je 15. i 16. jula te 22. i 23. jula, a Evropske lige 17. i 24. jula.

Žrijebanje parova za treće pretkolo u oba takmičenja je 18. jula.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close