Sirija – Rezultati zajedničke sirijsko-ruske ofenzive

Sirija – Rezultati zajedničke sirijsko-ruske ofenzive protiv islamističkih skupina i predviđanja vojnih operacija u narednom periodu

(altermainstreaminfo.com.hr)

Iako je situacija prilično teška za opisati, za sada islamističke frakcije u Siriji nekako uspijevaju držati svoje linije, unatoč masovnoj artiljerijskoj vatri sirijske vojske i ruskim zračnim udarima.

Međutim, već sad je jasno da se može izvući nekoliko zaključaka, za Turcopolier piše vojni analitičar Patrick Bahzad.

On tvrdi da će enklava Rastan pasti. Jedinice sirijske vojske koje sudjeluju u borbama trenutno pokušavaju presjeći enklavu na dva dijela, točno po sredini. Ako, odnosno kada uspiju, oni će tada očistiti preostale pobunjeničke džepove. Kontrola ovog područja je važna za bilo koji daljnji rad, kao i za nadzor strateške autoceste M5 koja ide kroz enklavu i onda će se krenuti ka krajnjem cilju – ofenzivi protiv islamističkih skupina u Aleppu, tj. onih koje se tamo održe.

U sjevernoj Hami su islamističke skupine opremljene protuoklopnim projektilima TOW uspjele odbiti napad sirijskih tenkova, a jedan dio i uništiti. Sada sirijska vojska, prije osvajanja tog područje i uništenja terorističkih skupina, prije svega pokušava islamistima presjeći glavne opskrbne pravaca na sjeveru. Ova operacija je također dio većeg cilja, odnosno zauzimanja središnjeg koridora kako bi se započele pripreme za glavni napad na Idlib i – potencijalno – prema pokrajini Aleppo.

Ofenzivu na ravnici Ghab podržava teška artiljerija i provode je oklopne jedinice sirijske vojske. S obzirom na prirodu terena, opremu pobunjenika i njihovu sposobnost maskiranja na poznatim pozicijama, čini se da će napredak biti spor. Nema sumnje, međutim, da će superiornija vatrena moć na terenu u kombinaciji s napadima ruskog zrakoplovstva odlučiti ovu bitku, kao da će ravnica Ghab pasti u ruke sirijskih snaga. Vrlo je vjerojatno da će ofenziva sirijske vojske u ravnici Ghab biti praćena sličnim operacijama u Jabal Al-Zawiyi, planinskom terenu dalje na istoku, koji je važan za obranu islamističkih položaja sjeverno od Hame i predstavlja potencijalnu odskočnu dasku za buduće akcije prema Idlibu. Trajanje kopnenih operacija u tim područjima će biti dobar pokazatelj ofenzivnih mogućnosti trenutne rusko- sirijske koalicije, koju podržavaju  Hezbollah i Iran.

Sveukupno, ishod ofenziva u tijeku u tri gore navedena područja je jasan. Jesu li razne islamističke skupine bacile sve što su imale u te bitke, teško je reći. Dakle, ne može se ocijeniti kako će naredni porazi utjecati na njihovu borbenu sposobnost.

Također je vrijedno spomenuti da jednom kada jedinice sirijske vojske uspiju probiti obranu terorističkih skupina, osobito u područjima Rastana i sjeverno od Hame, to bi moglo dovesti do stihijskog povlačenja većih neprijateljskih postrojbi. Taj trenutak bitke može biti presudan, jer bi to moglo biti polazište za masovne topničke paljbe i velike zračne udare ruskog zrakoplovstva, što bi, naravno, rezultiralo brojnim žrtvama među redovima islamističkih frakcija.

Što se tiče brojnih izravnih pogodaka terorista projektilima TOW, oni će se vjerojatno smanjiti ugradnjom uređaja za ometanje tipa Štora-1 na oklopna vozila sirijske vojske, što bi potencijalno moglo odigrati veliku ulogu u ishodu bitke, obzirom da će se tako značajno smanjiti učinkovitost trenutno najmoćnijeg oružja u rukama terorista.

Prema posljednjim informacijama su ovi sustavi  dostavljeni u većim količinama oklopno-mehaniziranim postrojbama sirijske vojske. Sustavi “Štora-1” su ranije bili u uporabi u sirijskoj vojsci, kao što se vidi na videu objavljenom krajem 2012. godine, ali su četiri i pol godine teških borbi učinile svoje i nema sumnje da će se Moskva, uz svu vojnu pomoć koju pruža Damasku, pobrinuti i za ovaj važan “detalj”. (Opširnije: Rusija povećala pomoć sirijskoj vojsci novim naoružanjem)

Konačno, u vezi sa sljedećim potezima rusko-sirijske koalicije, njih nije teško pogoditi, ali oni uvelike ovise o ishodu ove tri ključne bitke u tekućim operacijama, tvrdi Patrick Bahzad i dodaje kako se prije konačnih rezultata aktualne ofenzive ništa ne može predvidjeti.

U cijelom tekstu je Patrick Bahzad tek usput spomenuo Hezbollah i Iran. Međutim, činjenica da je prije nekoliko dana u Siriji ubijen jedan visoki dužnosnik Iranske revolucionarne garde, general Hossein Hamadani, a nedugo nakon njega časnik specijalne “Saberin” brigade IRGC, pukovnik Farshad Hasounizadeh, govori da je Iran itekako prisutan u Siriji i da se na terenu aktivno suprotstavlja terorističkim skupinama. Iako je to teško potvrditi, televizija Al Mayadeen i analitičar Ali Hashem tvrde da je na ekskluzivnim fotografijama objavljenim jučer nitko drugi nego legendarni zapovjednik Quds snaga Iranske revolucionarne garde, general Qassem Suleimani, koji je posjetio Siriji i tamo obišao iranske borce.

Osim toga, arapska medijska kuća Al-Rai piše kako je 7000 boraca skupina Al-Haydareyeen, Fatimids, Iranske revolucionarne grde i Hezbollaha spremno za bitku za oslobođenje Idliba, te kako će u tu svrhu Rusija povećati svoje zračne napade u Siriji, počevši od ovog tjedna.

Al-Rai iz visoko rangiranog izvora u zajedničkom Operativnom centru u Bagdadu, koji uključuje Rusiju, Siriju, Irak, Iran i Hezbollah, da se “ruskom zapovjedništvu za operacije u Siriji izrazila potreba da se poveća broj dnevnih zračnih udara od 60 na 200 i do 300 dnevno, kako bi se pokrile tri gore navedene fronte koje se protežu od Latakije do Idliba i Aleppa”. To je minimum kako bi se omogućio učinkoviti napredak snaga angažiranih na terenu, kao i onih koje su spremne sudjelovati u borbi za postizanje daljnjih strateških ciljeva”.

Izvor je objasnio da je “prvi val napada, koji je počeo prije tjedan dana, u vojnom smislu bio izviđanje i testiranje spremnosti, reakcije i strategije obrane i efektivnih borbenih sposobnosti neprijatelja”.

Zajedničko zapovjedništvo je odlučilo poslati letove preko određenih vojnih ciljeva terorista. Isto tako, dosadašnji letovi nisu bili dovoljni za pripremu vojnih operacija na zemlji i nisu pružili dovoljnu vatrenu potporu. Dvije zračne luke koje koristi rusko ratno zrakoplovstvo, Heymim i Latakija, mogu pružiti usluge i za više od 60 letova. U tijeku vojnih operacija će trebati najmanje 100 do 200 i više letova dnevno, kako bi se postigli željeni ciljevi.

Područje vojnih operacija u ruralnom dijelu Latakije oko Jisr Al-Shughura i brdima Aleppa je veliko oko 20 000 četvornih kilometara. Dakle, postoji potreba za trećom zračnom lukom koja je u pripremi i biti će osposobljena u narednom mjesecu.

Kako bi imali bolju sliku, Izrael je u srpnju 2006. provodio 300-400 letova dnevno u području u kojem je u Libanonu ratovao protiv Hezbollaha, a ono nije prelazilo površinu veću od 3 000 četvornih kilometara. Dakle, zaista postoji stvarna potrebu da se poveća broj zračnih udara protiv terorističkih ciljeva i da se podrži napredovanje kopnenih snaga, piše arapska medijska grupa Al-Rai.

“Postoje nove snage koje su spremne podržati sirijske trupe. One uključuju oko 7 000 boraca raspoređenih na sljedeći način: iračke snage Al-Haydareyeen (2000 boraca), afganistanske snage Fatimids (2000 boraca), Iranska revolucionarna garda (2 000 boraca) i elitne postrojbe Hezbollaha (1000 boraca). One još nisu ubačene u bitku za Idlib, jer se čeka rusko zrakoplovstvo da poveća svoje letove. Do sada, možemo reći da prvi val napada na koaliciju Jaish Al-Fateh, koja uključuje militante Al-Qaide, odnosno Al Nusra Fronta, nije utjecao kao što smo se nadali. Oni su dobili više smrtonosnog oružja iz Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Dakle, svi smo se složili, kao i Moskva, da bi rusko ratno zrakoplovstvo trebalo pojačati svoje misije i udare u narednim danima”, za Al-Rai je izjavio izvor iz zajedničkog Operativnog centra u Bagdadu.

Za ofenzivu u Latakiji je rekao: “Ovo je jedan od najosjetljivijih i najopasnijih frontova. Postoji mogućnost da Turska i njezini saveznici u regiji podupiru Al-Qaedu i njene saveznike na terenu, napadajući područja u Latakiju, što će predstavljati izravnu opasnost za tamošnje ruske zračne baze. Dakle, odlučeno je da se oslobodi to područje.”

“Rusija ne pravi razliku između umjerenih i ekstremnih terorista. Oni su svi ciljevi. Suradnja “Slobodne sirijske vojske”, koalicije Jaish Al-Faeth, “Vojske islama”, skupine Jaish Al-Mujahedeen Wal-Ansar i Al-Qaede (Al-Nusra Fronta) potvrđuje da su svi u istom rovu i da u borbama dijele oružje koje su dobili od SAD-a i zemalja regije. Čini se da Sjedinjene Države ništa nisu naučile iz Afganistana i rata u kojem su podržavale Osamu Bin Ladena, pa danas opet podržavaju Al-Qaedu u Siriji”, u izjavi za medijsku grupu Al Rai zaključuje izvor iz Bagdada.

Područje u kojem se trenutno vode tri važne bitke ključne za postizanje konačnih zajedničkih strateških ciljeva Rusije, Sirije, Irana, Iraka i Hezbollaha (Rastan, sjeverna Hama i ravnica Al-Ghab):

Al Mayadeen – General Qassem Suleimani navodno u posjeti Siriji, što je moguće, jer sve fotografije na Googleu nisu starije od 24 sata:

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close