Posljednja očajnička prljava igra Ankare i Washingtona na štetu sirijskih Kurda i Sirije

Kao što je izvijestio CNN, SAD su u ponedjeljak u područje sjeveroistočne sirijske provincije Hasaka “pobunjeničkim skupinama” isporučili ukupno 50 tona streljiva i vojne opreme.

(altermainstreaminfo.com.hr)

U početku se tvrdilo da je vojna pomoć namijenjena “pobunjeničkim skupinama koje se protive i sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu i terorističkoj skupini ISIL, a koje su navodno formirale novu koaliciju pod imenom “Sirijske demokratske snage”. Kako stoji u prvom izvješću, koaliciju bi, navodno, trebali predvoditi Kurdi i mogla bi čak dobiti američku zračnu podršku.

Međutim, tada dolazi do zaokreta i, kako javlja Kurdpress, Washington niječe da je oružje poslao kurdskim snagama u Siriji, a koalicija je dobila novo ime – “Sirijska arapska koalicija”. Bez Kurda, naravno.

“Nedavna američka zračna pošiljka oružja i streljiva u Siriji je otišla arapskim snagama, a ne Kurdima koji su povezani sa strankom Demokratske unije (PYD) “, odmah je u utorak izjavio američki dužnosnik Ministarstva obrane.

Pukovnik Steve Warren, glasnogovornik takozvane “međunarodne antiterorističke koalicije” koju predvode SAD, rekao je novinarima “da je skupina koja je primila vojnu pomoć, “Sirijska arapska koalicija”, manja skupina sirijskih arapskih boraca koji su se sami udružili u taj savez”.

On je rekao da skupina broji 5 000 vojnika, iako je tu informaciju teško potvrditi.

“Mi smo obučili ovu skupinu kao dio naših tekućih operacija u Siriji. Moramo imati vođe, provjeravali smo ih i dali im određenu obuku po pitanju naše specijalizirane opreme. Pod određenim uvjetima smo lideru i njegovim snagama  isporučili ovih 50 tona oružja”, rekao je pukovnik Steve Warren.

Warren je rekao da je to nova faza programa obuke i podrške sirijskim pobunjenicima u borbi protiv “Islamske države”.

Dužnosnik američkog Ministarstva obrane, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je agenciji Anadolu da je Pentagon osmislio program kako bi se, korak po korak, osigurala sigurnost pobunjeničkih skupina koje se opskrbljuju s oružjem i municijom.

“Sada smo isporučili jedan teret streljiva i malo oružja. Mi ćemo ih pomno promatrati i vidjeti kako ga koriste, te se osigurati da to oružje koriste u borbi protiv ISIL-a. U ovaj plan imamo ugrađene mjere učinkovitosti, kako u smislu onoga što će biti buduće pošiljke, tako i u smislu naših budućih zračnih udara”, rekao je izvor iz Pentagona.

Dodao je da će, ako bude napredovala u borbi protiv ISIL-a, “pobunjenička koalicija” biti podržana sa zračnim napadima i dobit će teže naoružanje.

Službeni izvor je također potvrdio da zračna pošiljka nije bila namijenjena kurdskim Jedinicama narodne zaštite (YPG), oružanom ogranku PYD-a.

“Mi ne dajemo oružje YPG-u. Trenutno radimo sa sunitskim Arapima u Siriji”, izjavu Pentagona potvrđuje Kurdpress.

Do promjene prvotnog priopćenja Washingtona, prema kojem bi upravo sirijski Kurdi trebali biti udarna snaga u borbi protiv ISIL-a došlo je pod pritiskom Ankare.

Naime, kako piše Reuters, Turska je oštro prosvjedovala i upozorila Sjedinjene Države, kao i Rusiju, da neće tolerirati kurdske teritorijalne dobitke dalje u sjevernoj Siriji i u blizini svojih granica.

“Ovo je naš jasan stav i nema šale o tome”, rekao je jedan turski dužnosnik za Reuters, komentirajući mogućnost da sirijske kurdske milicije pređu Eufrat i prošire kontrolu duž turske granice, od iračkog Kurdistana skroz do mediteranske obale.

Turska strahuje da bi napredak kurdskih YPG milicija na sirijskoj strani njene 900 km duge granice rasplamsalo separatističke ambicije među Kurdima u njenim jugoistočnim područjima.

“PYD, posebno oružano krilo YPG, su u posljednje vrijeme sve bliže i SAD-u i Rusiji. Mi PYD vidimo kao terorističku skupinu i želimo da sve zemlje razmotre posljedice suradnje s njima”, rekao je jedan od turskih dužnosnika.

Turska sumnja da Rusija također dostavlja oružje YPG-u i PYD-u.

“Uz podršku Rusije, PYD pokušava zauzeti teritorij Jarablusa i Azaza, te ići dalje zapadno od Eufrata. Nikada to nećemo prihvatiti”, za Reuters je rekao turski dužnosnik.

Dužnosnici nije rekao što će Turska učiniti ako YPG snage pređu Eufrat. Ankara provodi zračne napade protiv turske Kurdistanske radničke partije (PKK) u planinama sjevernog Iraka, ali bi napadi na Kurde u Siriji biti daleko rizičniji, jer bi doveli Ankaru u situaciju potencijalnog sukoba i s američkim i s ruskim zračnim snagama.

YPG je u ponedjeljak izjavio da je udružio snage s arapskim pobunjenicima i da je za napad na položaje “Islamske države” i njihovu prijestolnicu u Raqqi njihovom novom savezu od strane SAD-a obećano novo oružje.

No, po svemu sudeći neće biti tako i Kurdi će na kraju opet ostati sami. Naime, uz optužbe “da neće tolerirati teritorijalna proširenja sirijskih Kurda”, Turska je optužila kurdske milicije da vrše “demografske promjene”, odnosno “etničko čišćenje” u sjevernoj Siriji i prisilno premješta Turkmene i arapsku zajednicu.

Optužbama protiv Kurda se pridružio i Washington, ali ne službeno, nego preko “međunarodne” udruge za ljudska prava –  Amnesty International.

Gotovo istovremeno s “nesporazumom” oko naoružavanja sirijskih Kurda u Hasaki, Amnesty USA je objavio izvješće u kojem sirijske Kurde optužuje za “ratne zločine usmjerene uglavnom protiv lokalne arapske populacije”.

U izvješću objavljenom u ponedjeljak, američki ogranak udruge Amnesty International tvrdi da je pronašao dokaze da su lokalne naoružane skupine, poznate kao Jedinice narodne zaštite (YPG), prisiljavale Arape i Turkmene u sjevernoj Siriji da odu iz svojih domova i prepuste ih stranci Demokratske unije (PYD), političke organizacije sirijskih Kurda koja u takozvanom područjima “autonomne uprave”  ima de facto ima kontrolu nad sjevernom Sirijom.

Optužbe protiv sirijskih Kurda su odmah prenijeli najveći američki mediji, kao što su Washington Post ili Voice of America, ali sirijski Kurdi optužbe odbacuju  i tvrde da je bilo “izoliranih incidenata”, ali ne i sustavnog “etničkog čišćenja”.

Vraćajući se na početak i pokušaj Pentagona da barem u Kurdima pronađe strateškog partnera u Siriji je, kako se čini, propao zbog Turske.

Međutim, postoje neoborivi dokazi da je upravo Turska oduvijek imala ključnu ulogu u naoružavanju i potpori terorističkim skupinama, a samim time i teritorijalnom širenju “Islamske države”, protiv koje bi se navodno trebala boriti.

Jedan od rijetkih snimaka kojeg je objavio Rai News prikazuje kurdskog generala u vojarni YPG-a gradu Qamishliu, koji talijanskom novinaru podastire neoborive dokaze o sprezi Turske i “Islamske države”.

“Želite li znati što čini Turska? Ovdje je pločica turskog vojnika koju smo pronašli u bazi ISIL-a. Što radi turski državljanin 80 km od svoje granice u bazi terorista u Siriji?”, pita kurdski general.

Isključivo za RAI News 24 je novinar Gian Micalessin, bio u sirijskom gradu Qamishliu i dokumentirao neoborive dokaze o potpori Ankare teroristima ISIL-a.

General kurdskih milicija Redor Khalil izjavljuje: “Vi znate što čini Turska?”, te na snimci pokazuje pločicu turskog vojnika iz baze “Islamske države”.

“Turska je prvo pomagala Al-Nusra Front, a sada podupire ISIL. Ovo su sve putovnice koje smo pronašli u bazi terorista. Ovaj je došao iz Bahreina. Ovaj iz Istanbula. Tu je pečat zračne luke. Ovo je putovnica Tunisa, čak i ovdje imate pečat turske “Zračne luke Ataturk” u Istanbulu. Ovo je Libijac iz Benghazija i ovdje je pečat zračne luke u Istanbulu. Legalno dolaze u Tursku, a onda ilegalno u Siriju kako bi se  borili na strani terorista”, kaže kurdski general Redor Khalil.

Nakon toga pokazuje osobne iskaznice turskih militanata u redovima “Islamske države”.

General Khalil talijanskom novinaru pokazuje i odeblji zaplijenjeni registar Al-Nusra Fronta.

“Tu su i stranci. Pogledajte koliko Turaka i Saudijaca”, kaže kurdski general.

A onda proročanski zaključuje: “Uloga Ankare je ogromna. Nadali su se da će svrgnuti Assada, ali nisu uspjeli i to će imati ozbiljne posljedice za cijelu Tursku!”

Sada je još jednom dokazano da je Turska, članica NATO saveza, sponzor međunarodnog terorizma. Kula od karata koju je izgradila propagandna mašinerija NATO saveza i Washingtona se u potpunosti urušava.

Iako RaiNews pokazuje ono što se oduvijek znalo, ova snimka bi mogla djelovati na neke europske vlade, barem one koje ne žele biti vjerne sluge Washingtona, te ih potaknuti da odustanu od prljave igre u kojoj je nova fantomska “Sirijska arapska koalicija”, iz koje je pod pritiskom Turske izbačen “zločinački YPG”, samo dio propagande protiv Sirijske Arapske Republike i pokušaj da pod novim imenom stari islamistički ekstremisti u Siriji dobiju potporu u vojnoj opremi, možda kasnije, kako kaže pukovnik Steve Warren, i “zračnih udara američke koalicije”.

Intervju s kurdskim generalom Redorom Khalilom (Video): Rai News

Amnesty International USA – Područja u kojima su, prema novom izvješću AI, snage sirijskih Kurda (YPG) navodno provele “etničko čišćenje” sirijskih Turkmena i Arapa:

Zapovjednik kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG), general Redor Khalil talijanskom novinaru pokazuje zarobljeni registar Al-Nusra Fronta:

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close