Šipak je plod čudesne ljekovite moći

Čudesne zdravstvene prednosti šipka poznate su već stoljećima. Bogat je antioksidansima, a istraživanja pokazuju da sadrži više antioksidansa od crnog vina i zelenog čaja. Također je dobar izvor vitamina B (riboflavin, tiamin i niacin), vitamina C, kalcija i fosfora. Ove tvari stvaraju čudesne ljekovite moći koje štite od mnogih bolesti.

Nova istraživanja pokazuju da je sok od šipka odličan u borbi protiv ateroskleroze. Smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL) koji uzrokuje začepljenje i otvrdnuće arterija. Veliki je broj istraživanja pokazao da šipak štiti od raka, naročito raka prostate.

Visok nivo vitamina C daje ovom voću odlična protuupalna svojstva. Naučnici su ustanovili da šipak može ublažiti simptome astme. Šipak je odličan izvor vitamina, minerala i antioksidansa koji su ključni u jačanju imuniteta te za pospješivanje apetita.

Oprez

Ako pijete lijekove, svakako se posavjetujte s ljekarom prije nego što počnete sa svakodnevnim konzumiranjem šipka. Šipak, naime, može utjecati na djelotvornost nekih lijekova, njihovu razgradnju i apsorpciju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close