SIPA: Pres-konferencija o hapšenju Šemsudina Mehmedovića (avaz)

Lišenje slobode osobe Š.M. (1961.), koje su izvršili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, nije izvršeno po nalogu Tužiteljstva BiH, niti je postupajući tužitelj bio upoznat sa planiranjem navedene aktivnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv osumnjičenog Š.M. koji je osumnjičen za krivično djelo ratnog zločina. Dalje postupanje tužitelja i tužiteljska odluka u ovom predmetu, isključivo će ovisiti o prikupljenim dokazima do kojih se dođe tokom postupka. Nakon što od SIPA-e zaprimi zvanični izvještaj, postupajući tužitelj će odlučiti o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Tužiteljstvo BiH kao pravosudna institucija, radi na temelju zakona i prikupljenih dokaza i sve tužiteljske odluke se donose u skladu sa prikupljenim dokazima i tužiteljstvo neće podleći bilo kakvim pritiscima, a također Tužiteljstvo BiH ne želi i neće biti subjektom bilo kakvih međusobnih „prepucavanja“ političkih i drugih dužnosnika u BiH.

11:46 Advokat Senka Nožica obratila se danas novinarima u sjedištu SIPA-e, kazavši da ona još uvijek ne zna da li je službeni advokat Mehmedovića, te da joj nisu predočeni nikakvi dokazi na osnovu čega je uhapšen. Kazala je da je već razgovarala s Mehmedovićem, da joj je rekao da se osjeća dobro, te da je očekivao da će biti uhapšen. Nožica je istakla da vjeruje da je ovo hajka koja se vodi protiv njega bez ikakvih dokaza i osnove.
Mehmedović je tražio da mu se obezbijedi Kur'an i mjesto gdje će obavljati namaz pošto je Ramazan.

11:43  Mehmedoviću se stavlja na teret da je nasilno iznuđivao izjave osoba srpske nacionalnosti, koje su tom prilikom pod pritiskom davale iskaz. Pojedine osobe u tom predmetu su osuđene na čak 12 godina zatvora.

Potvrđeno je da je uhapšeni Mehmedović vršio pritisak na svjedoke i istražitelje SIPA-e. Kristina Jozić, portparol SIPA-e kazala je da je istragom utvrđeno da su čak postojali spisi za likvidaciju određenih osoba, koji bi mogli utjecati na sami tok istrage.

Očekuje se da Mehmedović danas bude predat Tužilaštvu BiH, od kojeg će SIPA tražiti da Sud BiH odredi pritvor. Jozić je još kazala da se hapšenjem želi poslati poruka da u BiH nema nedodirljivih.

 

 

Kristina Jozić: Dokaze prikupljali u proteklih 10 mjeseci

 

SIPA je sama provela akciju, a ne po nalogu Tužilaštva BiH, nego na osnovu svojih dokaza koje su prikupili u preoteklih 10 mjeseci – kazala je Jozić.

SIPA je danas od Tužilaštva BiH zatražila pretres određenih objekata u vlasništvu Mehmedovića, ali još uvijek nisu dobili njihovu saglasnost da to mogu sprovesti.

Potvrđeno je da se istraga vodi protiv još tri osobe koje se sumnjiče da su učestvovale u zločinima nad srpskim civilima u ratu. Radi se o osobama sa incijalima S. D., K. B. i A. A.

 

11:39 Upravo je završena pres-konferencija u sjedištu SIPa-e povodom hapšenja Šemsudina Mehmedovića. Uhapšen je zbog ratnog zločina nad srpskim civilnim stanovništvom na području Općine Tešanj.

Pripadnici SIPA-e navedene osobu sumnjiče da je izdala naredbu u stanici Javne bezbjednosti Tešanj na čijem je bio čelu, da vrši protivpravno zatvaranje civila srpske nacionalnosti, koje su tom prilikom bile psihički i fizički zlostavljani.

Riječ je o periodu 1992. i 1993. godine.

11: 05 Na konferenciji za novinare koja se održava u SIPA-i trebalo bi biti saopćeno više detalja. Na saslušanju je prisutan i Mehmedovićev advokat Nermin Vila.

 

10:03 Kako javlja “Avazov” novinar koji se nalazi ispred zgrade SIPA-e, u toku je saslušanje uhapšenog Mehmedovića. Na saslušanju je prisutna i Senka Nožica, Mehmedovićev advokat.

 

9:35 Advokat Senka Nožica potvrdila je za “Dnevni avaz” da je Mehmedović uhapšen.

 

– Jutros smo se trabali naći ispred Tužilaštva BiH kako bi Mehmedović dao svoj iskaz u Tužilaštvu, ali mi je javio da je uhapšen. Čekamo ispred SIPA-e da nas prime, da vidimo o čemu je tačno riječ. Ni ja nema više infrormacija – rekla je Nožica.

 


9: 14 U okviru akcije kodnog naziva “Ozren” danas je u Sarajevu uhapšena osoba inicijala Š. M. zbog osnovane sumnje da je učestvovala u ratnim zločinima na podrčuju Općine Tešanj. Ovu informaciju je za “Dnevni avaz” potvrdila Kristina Jozić, portparol SIPA-e.

 

“Dnevni avaz” saznaje da je riječ o Šemsudinu Mehmedoviću, zastupniku SDA u državnom Parlamentu, a povodom ovog događaja u SIPA-i će u 11 sati biti održana hitna konferencija za novinare na kojoj će biti saopćeno više detalja.

 

 

Mehmedović je, inače, i sam potvrdio, da je danas pozvan da da izjavu u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka vezano za ratne zločine.

Mehmedović je, podsjetimo, od 1991. do 1993. godine bio načelnik Policijske stanice u Tešnju, a između 1993. i 1995. godine i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju.

 

Član je i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) od 1990. godine. Od 2002. do 2005. godine bio je član Glavnog odbora ove stranke. Na 5. kongresu SDA, održanom u maju 2009. godine, izabran je za potpredsjednika stranke.

Član je Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) od 1995. godine, a član je i Općinskog rukovodstva SDA Tešanj, čiji je predsjednik od 2005. godine.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close