SIPA dostavila zapisnik o ispitivanju Gorana Zubca

Nakon dugo odlaganja, SIPA je krajem prošle sedmice dostavila Tužilaštvu BiH zapisnik o ispitivanju osumnjičenog Gorana Zubca, u okviru istrage za nesavjestan rad u službi, čime je ispunjen i formalni uslov da protiv Zubca bude podignuta optužnica, prenosi FTV.

Nakon što su gotovo mjesec dana to odbijali uraditi, inspektori SIPA-e konačno su Tužilaštvu BiH dostavili zapisnik o ispitivanju svog direktora. Zubac je SIPA-i iskaz dao u svojstvu osumnjičenog, a istraga koju protiv njega vodi Tužilaštvo BiH zbog sumnji da nije poduzeo sve radnje koje su mogle spriječiti teroristički napad na Predsjedništvo BiH na samom je kraju.

“SIPA je Tužilaštvu BiH dostavila zapisnik o saslušanju osumnjičenog Gorana Zubca.

Postupajući tužilac saslušat će još nekoliko svjedoka koje je predložio osumnjičeni nakon čega će biti donesena i konačna tužilačka odluka”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Konačna odluka tužioca može značiti dvije stvari: ili će obustaviti istragu, što je, prema informacijama Federalne televizije, malo vjerovatno, ili će podići optužnicu.

Ukoliko je Sud BiH potvrdi, Zubac će se naći na optuženičkoj klupi.

Nasuprot njemu, kao svjedoci naći će se pripadnici SIPA-e koji će potvrditi da se Zubac oglušio na molbe ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, i sada već bivšeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himze Selimovića da SIPA-inu specijalnu jedinicu pošalje na intervenciju pred zgradu Predsjedništva BiH u plamenu.

Jedan od njih trebao bi biti i bivši komandant Specijalne jedinice, koji je na mjestu direktora Direkcije zamijenio Selimovića – Mirsad Vilić. Prema Krivičnom zakonu BiH, ukoliko službena ili odgovorna osoba u institucijama BiH očigledno nesavjesno postupi u vršenju dužnosti, usljed čega nastane imovinska šteta veća od 10.000 maraka, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina, kako prenosi Onasa.

www.magazinplus.eu – onasa

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close