U BiH jeftinije imati kablovsku TV nego štand na pijaci

Zahvaljujući ranijim odlukama RAK-a, u Bosni i Hercegovini je jeftinije imati kablovsku televiziju nego obični štand na pijaci. Naime, prema cjenovniku RAK-a, za mjesec emitovanja jednog kablovskog kanala, potrebno je izdvojiti 100 KM.

Regulatorna agencija za komunikacije izdala je 79 dozvola za televizijsko emitiranja putem drugih elektronskih komunikacijskih mreža. U Srbiji postoji 19 takvih dozvola. Razlog za ovako drastičnu razliku između Srbije i BiH je u činjenici da godišnja dozvola za jedan kanal u Srbiji košta više od 20.000 eura, dok u BiH mjesec takvog emitiranja košta 100 KM.

“Naknada za obradu zahtjeva za izdavanje takve dozvole iznosi 200 KM, a godišnja naknada za dozvolu je 1.500 KM”, pojašnjava Helena Mandić, pomoćnik direktora za emitiranje u RAK-u.

Ovako niske cijene vrijede samo za dozvole koje se izdaju domaćim firmama, a cijenovnik, tvrde u RAK-u, nikada nije mijenjan. Odredilo ga je prije nekoliko godina Vijeće RAK-a, pod predsjedavanjem Nevena Tomića, odnosno, za vrijeme direktorskog mandata Kemala Huseinovića.

“Ono što je uzeto u obzir kod određivanja cijene naknade jeste situacija na bh. tržištu. Nismo željeli biti restriktivni za domaće firme kod izdavanja dozvola”, kaže Mandić.

Međutim, da ove tvrdnje iz RAK-a nisu baš utemeljene dokazuje primjer gdje su televizije iz regiona samo na teritoriji BiH formirale kćerke firme koje su potom dobijale dozvole kao bh. emiteri.

www.magazinplus.eu – federalna.ba/Lejla Nezirović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close