Kultura

Sinoć počelo 27. ‘Zeničko proljeće'”, u sklopu manifestacije 27 različitih kulturnih sadržaja

Pod motom „Magija trokuta“, sinoć je u Zenici počela tradicionalna, 27. međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće 2024”, u sklopu koje će do kraja aprila biti prikazano 27 različitih kulturnih sadržaja na više lokacija u tom gradu.

Prvi program ovogodišnje manifestacije bila je izložba fotografija sarajevskog fotografa s nizozemskom adresom Mladena Pikulića, kojoj je dao naziv “Waterland” (Vodena zemlja) te koja je postavljena u foajeu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, gdje je sinoć u Velikoj sali održan i tradicionalni koncert Kamernog simfonijskog orkestra Zenica sa gostima.

Pikulić je kroz svoju izložbu, crnobijelih i kolor fotografija, predstavio retrospektivu stvaranja Nizozemske. Manifestacija se nastavlja večerašnjim koncertom za violončelo i klavir, u sali Srednje muzičke škole u Zenici, koji počinje u 18.30 sati   a na kojem će se predstaviti Belma Alić i Moldavka Julia Guabaidulina.

Predstavom “Uobraženi bolesnik”, koja će večeras na Velikoj sceni BNP-a biti prikazana u 20.00 sati, zeničkoj publici predstavit će se srbijanski Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca. Predstavu je, po djelu francuskog pisca Žan-Batista Poklen Molijera, režirao Đorđe Nešović.

Sutra neće biti događaja u okviru ove manifestacije, a u ponedjeljak navečer, izložbom karikatura u Gradskoj biblioteci (18.00 sati), predstavit će se zenički umjetnik Alija Kulenović. U sali Srednje muzičke škole Zenica, u ponedjeljak će, s početkom u 19.00 sati, biti održan koncert za dvije flaute i klavir – “Trio Trifecta”, žepačke umjetnice Sonje Međugorac.

Tradicionalni, 53. „Aprilski salon“, u organizaciji Društva likovnih akademskih umjetnika Zenice, ove godine bit će realiziran u prostoru HKD Napretka (16. aprila, u 19.00 sati) i to će biti jedini program koji će biti održan u Hrvatskom domu “Kralj Tomislav” u tom gradu.

Kustos ovogodišnjeg “Aprilskog salona”, čije je prvo izdanje održano još 1971. godine, bit će kritičar umjetnosti iz Beograda Saša Janjić, a, osim zeničkih mladih i iskusnijih autora, predstavit će se i gosti iz inostranstva. Ukupno njih 12.

Svi ostali sadržaji biti realizirani u BNP (ukupno 14 od 27 programa-op.a.), Muzeju Grada Zenica, Gradskoj biblioteci te Srednjoj muzičkoj školi Zenica. BNP će ove godine, osim glumaca iz Kragujevca, ugostiti i hrvatsko kazalište iz Virovitice (predstava Alabama, u režiji Darija Harjačeka- 16. april, u 20.00 sati) te Pozorište lutaka iz Mostara (Bilo jednom jedno jaje, režija Silvan Omerzu – 29. aprila, u 11.00 sati).

BNP će se predstaviti i svojom premijernom predstavom, “Šta je muškarac bez brkova”, koja će biti prikazana 26. aprila (20.00 sati) te koju je, prema knjizi Ante Tomića, režirao Ivan Leo Lemo.

Među brojnim muzičkim sadržajima (ukupno 11), na Velikoj sceni BNP, 27. aprila u 20.00 sati, zenički hor Art sonore i splitsko Kulturno umjetničko društvo “Filip Dević”, održat će Veče horske muzike, tokom kojeg će izvesti obrade bosanskih sevdalinki te dalmatinske klapske pjesme.

(Preporod.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close