Signal za uzbunu ili opasna igra kako bi ostao na vlasti

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocijenio je danas da je izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika „da postoji plan za naseljavanje 500.000 Arapa u BiH“ suviše ozbiljna tvrdnja da bi ostala bez odgovora i SDS će insistirati na njenom razjašnjenju.

– Ako ima dokaze za tu tvrdnju, onda je to signal za uzbunu i treba razjasniti šta se radi po tom pitanju, s obzirom na to da je upravo Sredoje Nović ministar SNSD-a u Vijeću ministara zadužen za državljanstva i boravište stranaca – kazao je Bosić.

Ukoliko je, kaže, Dodikova tvrdnja samo spekulacija „usmjerena na dizanje straha i tenzija među narodima u BiH kako bi se zaustavio pad rejtinga SNSD-a i skrenula pažnja s problema u RS-u, onda je to opasna igra čovjeka koji je spreman na sve da bi ostao na vlasti“.

Što se tiče posljednje izjave predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, Bosić smatra da svi u BiH postaju svjesni da su „taoci Čovićeve namjere da uz podršku Dodika, preko blokade rješavanja pitanja ‘Sejdić-Finci’, otvori promjenu Dejtonskog sporazuma“.

– Ja razumjem Čovićevu namjeru, ali ne razumjem Dodika koji podržava koncept koji je protiv interesa RS-a  – rekao je predsjednik SDS-a u izjavi novinarima.

Dragan Čović je izrekao prijetnje poslije neuspješnog sastanka stranaka iz Federacije u Budimpešti da će, ako se ne prihvate njegova rješenja do 15. novembra, stvarno otvoriti tzv. hrvatsko pitanje.

– To je samo još jedan dokaz naših tvrdnji da nije ni bilo iskrene namjere da se pitanje ‘Sejdić-Finc’ uopšte i riješi. Sada je i jasno ko blokira procese i šta su ciljevi – zaključio je predsjednik SDS-a.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close