BiHPrivreda

Shvatamo ozbiljnost situacije, zajedno ćemo raditi na rješavanju

Završen sastanak bh. dobavljača “Agrokora” i ministra Zukića: Shvatamo ozbiljnost situacije, zajedno ćemo raditi na rješavanju 

Nakon sastanka u zgradi Vlade Federacije BiH predstavnika bh. firmi dobavljača “Agrokora” i federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića, održana je press-konferencija na kojoj je, kako je rečeno, konstatovano da će se zajednički raditi na rješavanju problema nastalih nakon krize u “Agrokoru” i da je dug “Konzuma” BiH gotovo 130 miliona KM.

Predstavnici kompanija, koje su bile učesnice sastanka, kazali su da je “Konzum” u BiH važan za tržište u BiH, očekuju garanciju za plaćanje dugovanja, te da neće opstruirati isporuku robe “Konzumu”.

Ministar Zukić je kazao da je cilj sastanka bio traženje načina da “Konzum” u BiH lakše prebrodi krizu.

– Bitno je da se obezbijedi robni protok. Situacija je specifična i teška. Pokušali smo približiti sve ono što se dešava i da pokušamo obezbijediti normalno poslovanje “Konzuma” i stvaranje pretpostavki za sanaciju krize. Sastanak je dugo trajao.

Zaključili smo da situacija zahtijeva stalni monitoring u “Konzumu” i odnosu s dobavljačima i bankama. Dogovorili smo da predstavnici Vlade održe sastanak kako bismo im predstavili plan za prevazilaženje ove situacije – kazao je Zukić.

On je kazao da “Konzum” ima 70 miliona KM imovine u BiH, a da je ostala imovina pod zakupom i da je registrovana na pet osoba u Bosni i Hercegovini.

Ministar Amir Zukić je rekao da će se u sljedeći ponedjeljak opet održati sastanak s dobavljačima kako bi pronašli rješenje za nastavak normalnog poslovanja “Konzuma”.

– U slučaju da to ne urodi plodom, onda će Vlada razmišljati o drugim koracima kako bismo zaštitili dobavljače, uposlenike i bankarski sektor – istakao je Zukić.

Adin Fakić, direktor kompanije “Milkos”, jedne od 11 kompanija, čiji su dobavljači danas bili na sastanku, kazao je da mu je drago da je Vlada shvatila ozbiljnost situacije.

– Definisano je da zajednički trebamo raditi na rješavanju problema. Naš cilj, kao dobavljačima, je da imamo stabilno tržište. “Konzum” predstavlja ozbiljan dio tog tržišta i očekujemo da situacija bude stabilizovana – kazao je Fakić.

Fakić je kazao da je došlo do određenih zastoja isporuke robe u posljednjih nekoliko dana, ali da se nada da će nastaviti s poslovanjem u dosadašnjem ritmu.

Mersiha Beširović, iz Sindikata trgovine, je naglasila važnost očuvanja radnih mjesta.

– Zaista postoji velika spremnost da se sačuvaju radna mjesta, svaki drugi scenario je ravan katastrofi i nadamo se da do toga neće doći – naglasila je Mersiha Beširović.

Autor: E. H. – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close