SFF: Danny Glover kustos Katrin Cartlidge fondacije

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom objavljuje da je ovogodišnji kustos Katrin Cartlidge fondacije Danny Glover. Eminentni glumac, producent i humanitarac pridružiće nam se u Sarajevu gdje će predstaviti ovogodišnjeg dobitnika nagrade Katrin Cartlidge fondacije.

Danny Glover je prisutan na teatarskim pozornicama i malim i velikim ekranima već više od 25 godina. Kao glumac se pojavljuje u blockbusterima poput LETHAL WEAPON, sve do malih nezavisnih filmova, od kojih je neke i sam producirao. Posljednjih godina je igrao u brojnim filmovima, od odlično prihvaćenog DREAMGIRLS reditelja Billa Condona do futurističke priče 2012 reditelja Rolanda Emmericha. Uz to, Glover je i veoma popularan javni govornik čija se obraćanja i dirljivi govori mogu čuti u koledžima, na sindikalnim skupovima i poslovnim konferencijama.

Glover je veoma cijenjen i zbog svog aktivizma i dobrotvornog rada, posebno kroz programe koji zagovaraju privrednu pravdu, pružanje zdravstvene njege i obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama i Africi, za šta je 2006. odlikovan priznanjem DGA Honor, a 2011. Pioneer Award Državnog muzeja građanskih prava. Između 1998. i 2004. Glover je bio ambassador dobre volje Ujedinjenih Nacija, te se bavio problemima siromaštva, bolesti i ekonomskog razvoja u Africi, Latinskoj Americi i na Karibima. Francusko Ministarstvo kulture mu 2011. dodjeljuje prestižnu nagradu Medaille des Arts et des Letters, a Međunarodni filmski festival u Deauvilleu posvećuje Tribute to sekciju. Glover je trenutno ambasador UNICEF-a.

Godine 2005. Glover zajedno sa scenaristicom i producenticom Joslyn Barnes osniva producentsku kuću „Louverture Films” sa sjedištem u Njujorku. Kuća je posvećena razvoju i produkciji filmova od istorijskog značaja, koji se bave društvenim temama, te imaju komercijalnu i umjetničku vrijednost. Među filmovima na kojima je Glover radio kao izvršni producent su i BAMAKO, nominovan za nagradu César, TROUBLE THE WATER, sa nominacijama za Sundance Grand Jury Prize, Oscar® i Emmy®, nagrađivani film THE BLACK POWER MIXTAPE 1967-1975, te THE HOUSE I LIVE IN, dobitnik nagrade Sundance Grand Jury Prize iz 2012. Glover je takođe radio kao pomoćnik producenta na THE TIME THAT REMAINS Elia Suleimana i UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVES, dobitniku Zlatne palme na Cannes Film Festivalu 2010. godine.

Glover je rođen u San Franciscu, a školovao se u Black Actor’s Workshop na Američkom teatarskom konzervatoriju. Debitantska uloga u brodvejskoj predstavi MASTER HAROLD…AND THE BOYS mu donosi ogromnu popularnost, zahvaljujući kojoj mu reditelj Robert Benton daje i prvu glavnu ulogu u filmu PLACES IN THE HEART, nominovanom za najbolji film 1984. Sljedeće godine Glover ostvaruje još dvije uloge u filmovima nominovanim za najbolje filmove te godine – WITNESS Petera Weira i THE COLOR PURPLE Stevena Spielberga. Godine 1987. igra sa Malom Gibsonom u prvom filmu serijala LETHAL WEAPON, nakon čega snimaju još tri veoma uspješna nastavka. Glover je svoj glumački talenat pokazao i u mnogo zahtjevnijim projektima poput TO SLEEP WITH ANGER, koji potpisuje i kao izvršni producent, i za koji je dobio nagradu Independent Spirit, te filmovima BOPHA!, MANDERLAY i MISSING IN AMERICA, kao i ekranizaciji Fugardove drame BOSEMAN AND LENA. Također, ostvario je uloge i u filmovima THE ROYAL TENENBAUMS, SAW, SHOOTER i DEATH AT A FUNERAL.

Što se tiče malih ekrana, Glover je dobitnik nagrada Image i Cable ACE, a bio je nominovan i za nagradu Emmy za ulogu u filmu MANDELA u produkciji HBO-a. Takođe je osvojio Emmy nominacije za uloge u priznatoj mini-seriji LONESOME DOVE i filmu FREEDOM SONG, kao i za režiju za film JUST A DREAM. Od novijih ostvarenja Glover je glumio u popularnoj televizijskoj seriji TOUCH, te završio snimanje filma MUHAMMAD ALI’S GREATEST FIGHT, u kojem tumači ulogu sudije Thurgooda Marshalla.

FONDACIJA KATRIN CARTLIDGE
Motivirana Katrininim inspirativnim likom i djelom, namjera Fondacije je da novim glasovima, perspektivama i stavovima da priliku da se vide i čuju. Posljednjih devet godina, Fondacija je od kruga Katrininih brojnih prijatelja i kolega, birala kustosa, koji je onda birao dobitnika godišnje stipendije. Dobitnik je uvijek novi filmski glas čiji rad, na neki način, utjelovljuje Katrinin integritet duha i predanost nezavisnom filmu.

Zahvalni smo na velikodušnosti i vizijama kustosa koji su pomogli do sada rad Fondacije: glumcima Charlotte Rampling, Emily Watson i Stellanu Skarsgårdu, rediteljima Mikeu Leighu, Simonu McBurneyu i Danisu Tanoviću, kao i Johnu Lyonsu, Annie Nocenti i fotografu Juergenu Telleru.

Stipendisti se nagrada uručuje na posebnom gala događaju na Sarajevo Film Festivala.

Putem svojih povjerenika i pokrovitelja, Fondacija također predano radi na pomoći mladim filmskim stvaraocima, pružajući praktičnu i kreativnu podršku.

DOBITNICI STIPENDIJA I KUSTOSI
Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia (2012 – Jeremy Irons)
Hala Lotfy (2011 – Charlotte Rampling)
CINÉ INSTITUTE HAITI (2010 – Annie Nocenti)
Juanita Wilson (2009 – Stellan Skarsgard)
Faruk Šabanović (2008 – Danis Tanović)
Cary Fukunaga (2007 – John Lyons)
Eyas Salman (2006 – Simon McBurney i Juergen Teller)
Amy Neil (2005 – Emily Watson)
Greg Hall (2004 – Mike Leigh)

POVJERENICI
Peter Gevisser, Mike Leigh, Simon McBurney, Chris Simon i Cat Villiers.

POKROVITELJI
Allison Anders, Rowan Atkinson, Jean Marc Barr, Lilo Baur, John Berger, Lex Braes, David Byrne, Ewen Bremner, Barbara Cartlidge, Michelle Cartlidge, Carolyn Choa, Theo Cook, Clint Dyer, David Gothard, Kate Hardie, Lodge Kerrigan, Beeban Kidron, Michael Lazo, Roland Legiarda-Laura, Alan Linn, John Lyons, Annie Nocenti, Andy Paterson, Simon Perry, Charlotte Rampling, Bingham Ray, Saskia Reeves, Ian Rickson, Harriet Robinson, Stellan Skarsgĺrd, Jim Stark, Becky Swift, Danis Tanovic, Juergen Teller, David Thewlis, Paul Trijbits, Lars Von Trier, Emily Watson i
David Yates.

www.magazinplus.eu – SFF

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close