‘Sexting’: Četvrtina tinejdžera luda za razmjenjivanjem svojih golišavih fotki

‘Sexting’, odnosno “sekstanje” je slanje seksualno eksplicitnih poruka i fotografija, prvenstveno mobilnim telefonima. Sekstanje među današnjim tinejdžerima je vrlo učestalo, pokazalo je istraživanje objavljeno u ovomjesečnom broju znanstvenog časopisa Pediatrics & Adolescent Medicine.

U istraživanju je ispitano gotovo 1.000 srednjoškolaca iz sedam javnih škola u jugoistočnom Teksasu. Oko 28 posto od 948 srednjoškolaca i srednjoškolki priznalo je da su nekome “poslali golu sliku sebe”.

Za potrebe studije, fenomen poznat pod engleskim izrazom “sexting” definiran je kao razmjenjivanje golih fotografija, za razliku od razmjenjivanja polugolih fotografija ili eksplicitnih tekstualnih poruka. Oko 57 posto sudionika u istraživanju izjavilo je da ih je netko nekada zamolio za “sekstanje”, a većina njih rekla je da im je taj zahtjev “zasmetao”.

– Naši rezultati također jasno pokazuju da uobičajenost ovog ponašanja ne odobrava njegovu pojavu, navodi se u istraživanju.

Naprotiv, otkrili smo da tinejdžere uglavnom smeta kada ih se pita da pošalju svoju golu fotografiju. U stvari, gotovo sve djevojke je to zasmetalo. Čak i među dječacima, više od polovice njih barem je malo zasmetalo kad je od njih zatraženo da pošalju svoju golišavu fotografiju.

Anketa je obuhvatila ispitanike u dobi od 14 do 19 godina, a njih 55,9 posto su djevojke. Učenice i učenici koji su sudjelovali u istraživanju priznali su da je sekstin podjednako zastupljen kod oba spola. Ipak, djevojke su dobijale više zahtjeva da pošalju svoju golišavu fotografiju.

Studija je pokazala da je dob odlučujući faktor za “seksting”. Više je 16-godišnjaka i 17-godišnjaka sekstalo od svojih mlađih ili nešto starijih učenika. Zahtjevi za sekstingom dosežu vrhunac oko 18. godine života.

Istraživanje je također pokazalo visoku korelaciju između sekstinga i upoznavanja, seksa i rizičnog seksualnog ponašanja. Primjerice, oni koji sekstaju imaju više seksualnih partnera i prije seksa koriste alkohol, droge i druge supstance.

(danasnet.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close