Sestre klarise proslavile 25. obljetnicu dolaska u Brestovsko

Na slavlju je sudjelovala cijela franjevačka obitelj, sva tri franjevačka Reda, kreševski dekan vlč. Marko Perić te sestre Služavke malog Isusa

U srijedu 11. lipnja sestre klarise samostana sv. Klare euharistijskim slavljem proslavile su i obilježile 25. obljetnicu dolaska u Brestovsko. Svetu misu u samostanskoj kapelici predslavio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran u koncelebraciji 30-ak svećenika. Na slavlju je sudjelovala cijela franjevačka obitelj, sva tri franjevačka Reda, kreševski dekan vlč. Marko Perić te sestre Služavke Malog Isusa.

Govoreći o kontemplativnoj zajednici sestara klarisa, fra Lovro je kazao kako su sestre došle u Bosnu na dan sv. Barnabe da tu nastave njegovo djelo. One to i čine molitvom, postom i drugim dobrim djelima, da uliju u naš narod što više Kristova Duha i da ga što više suobliče s Gospodinom Isusom. Možda to djelo nije uvijek dovoljno očito, ali Bog i po svojim najmanjim i najneznatnijim svjedocima čini svoja velika djela u svojoj crkvi. Vjerujemo da će on i ovo djelo, koje je slavno započeo, dovesti do punine i do zrelosti do davanja vrijednih plodova za vječno spasenje ne samo Bosne i Hercegovine, nego i cijeloga svijeta, zaključio je Provincijal u svojoj homiliji.

Ljepoti Misnog slavlja, svojim pjevanjem i sviranjem pridonijeli su bogoslovi Franjevačke teologije u Sarajevu.

Nakon Svete mise, slavlje je nastavljeno u dvorani samostana gdje se nazočnima obratio provincijal fra Lovro, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki s. Ivanka Mihaljević, zatim fra Anđelko Barun, meštar bogoslova, fra Danimir Pezer, profesor na franjevačkoj Teologiji, gvardijani franjevačkih samostana i drugi uzvanici. U svojim nagovorima zahvalili su za nazočnost sestara klarisa na bosanskohercegovačkim. prostorima, na molitvama i žrtvama kroz 25 godina svog tihog, zatajnog i predanog redovničkog djelovanja.

Na koncu su svi uzvanici imali priliku ući u vrt sestara klarisa te pogledati tijek gradnje novog dijela samostana. Opatica samostana sv. Klare s. Hijacinta Batinić, u svom srcu dugo je nosila želju za osnivanjem samostana u Bosni, odakle i potječe, molila je na tu nakanu i sve je prepustila Božjoj volji. Kada je čula da bi i Franjevci Bosne Srebrene željeli imati jedan kontemplativni samostan u svojoj provinciji, odmah je u dogovoru s nekoliko svećenika i fra Lukom Markešićem, tadašnjim provincijalom Bosne Srebrene, počela tražiti prikladno mjesto za osnivanje novog samostana. Nakon nekoliko izviđenih lokacija zaključili su da je najbolje da se samostan osnuje u Brestovskom, na malom brežuljku pokraj crkve.

S. Hijacinta prisjeća se početaka tog Božjeg djela. „Iz samostana svete Klare u Splitu nas četiri redovnice klarise s. M. Ivana Šuljić, s. M. Terezija Purtić, s. M. Hijacinta Batinić i s. M. Rozarija Meštrović, prije 25 godina uputile smo se u Bosnu kako bi osnovale samostan. U vrijeme dok se samostan gradio bile smo smještene u sestarsku kuću u Visokom. Tu smo boravile osam mjeseci te smo napokon 11. lipnja 1989. na blagdan sv. apostola Barnabe, uselile u svoj novoizgrađeni samostan na Brestovskom“.

Samostan Svete Klare u Brestovskom je jedini samostan klarisa u Bosni i Hercegovini. U njemu, u klauzuri, živi, moli i radi 7 redovnica koje tako nastavljaju djelo sv. Klare Asiške. Osim što kroz franjevačku karizmu produbljuju i usavršuju način življenja evanđelja i nasljedovanja Isusa Krista, sestre također peku hostije za potrebe biskupija.

(kta/kvrpp bih)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close