Šestorka je pokazala da može funkcionirati

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) izjavio je u razgovoru za “Dnevni avaz“ da je zadovoljan što su prvo državni ministri utvrdili, a zatim i Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio Zakon o matičnom broju, čime su spriječene, kako kaže, daljnje manipulacije.

Tehničko pitanje

– Nadam se da će istu odluku donijeti i delegati u Domu naroda, posebno kada je u pitanju matični broj. Funkcionirali smo na osnovu odluke koja je omogućavala izdavanje JMB. Nadam se da će stvar biti ozakonjena u utorak na Domu naroda i da ćemo prestati pričati o tome te se baviti drugim, životnijim temama. Nažalost, jedno tehničko pitanje izazvalo je toliko problema i zastoja – smatra Bevanda.

On dodaje da je sasvim normalno da „opozicija djeluje opoziciono“, ali se pokazalo i da je u slučaju Zakona o JMB funkcionirala parlamentarna većina. Kada je u pitanju JMB, ali i set zakona koji je usvojen, među kojima je bio i onaj o državljanstvu, Bevanda kaže da u njima nema ničega što je bilo predmetom „špekuliranja i manipulacija“.

– Kod nas su svi ti propisi, vidi se na primjeru ovog zakona o državljanstvu, bili previše liberalni. Uvjeren sam da ovo što je doneseno, u pogledu propisa, omogućuje transparentnost, a to je ono što želimo, da idemo ka normalnim državama – kaže Bevanda.

Državni premijer ne želi uopće govoriti o navodnoj novoj rekonstrukciji Vijeća ministara, ali kaže da se iza pokušaja da se za sve okrivi izvršna državna vlast krije namjera skretanja pažnje sa životnih problema.

Podsjeća da Vijeće ministara nije klasična vlada sa svim ovlastima i da su privreda, socijalni, ali i brojni drugi segmenti života u nadležnosti entitetskih vlada.

Što se tiče stvarne nadležnosti Vijeća ministara, poput provođenja presude „Sejdić-Finci“, on i dalje vjeruje u mogućnost pronalaska rješenja.

 

Nulti prioritet

– Uz koordinacijski mehanizam za Evropsku uniju, to je nulti prioritet. Vjerujem da se ta pitanja mogu dogovoriti. Samo treba razgovarati, ne paliti vatru. Bojim se da je prerano krenula predizborna kampanja. Očekuje nas rasprava o globalnom fiskalnom okviru, zatim i o proračunu za narednu godinu. Volio bih da naša pažnja bude usmjerena ka tome – kaže Bevanda.

Nastupati bez strasti

Prvi dani nakon ulaska Hrvatske u EU, prema riječima Bevande, pokazali su da je plašenje bh. javnosti problemima poput nepreglednih kolona na graničnim prijelazima bilo obična špekulacija.

Ovo je, kaže, vrijeme prilagodbe te treba nastupati bez strasti i završavati što više tehničkih stvari.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close