PolitikaRegion

Serge Brammertz: Stvarni heroji su žrtve, a Mladić je kriv i za zločine u šest općina

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz komentarisao je presudu Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotnu robiju, poručivši da su stvarni heroji ustvari žrtve te da još uvijek mnogi čekaju zadovoljenje pravde.

Kazao je da će tužilaštvo Haškog tribunala razmotriti odluku sudskog vijeća kojom je Mladić oslobođen po prvoj tački optužnice, odnosno da nije kriv za genocid u šest općina.

“U odnosu na tačku 1 optužnice dokazano je da su zločini počinjeni u šest gradova, ali da nije bilo genocida. Mi ćemo preispitati dalje tu odluku. Vijeće je ipak utvrdilo da su u tim općinama počinjeni zločini protiv čovječnosti i za to je Mladić kriv, to je jako važno”, kazao je Brammertz.

Glavni haški tužilac podsjetio je još jednom za šta je sve Mladić proglašen krivim.

“Ovo nije presuda srpskom narodu

Oni koji kazu da je Mladić heroj i da je branio svoj narod, mislim da ova presuda dokazuje suprotno. Stvarni heroji su žrtve. Želim zahvaliti svim žrtvama na njihovoj saradnji. Urgiramo ipak i UN-u da nastave podržavati nacionalna tužilaštva u bivšoj Jugoslaviji da se nastavi tragati za pravdom. Mnogi još čekaju zadovoljenje pravde”, naglasio je Brammertz.

Na kraju je kazao da je ova presuda izuzetno važna jer je Mladić prva osoba protiv koje je podignuta optužnica i posljednja koja je osuđena u Hagu.

“Ova presuda je veoma bitna jer se dešava u vrijeme kada se zločinci veličaju i zločini poriču”, zaključio je Brammertz.

(Klix.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close