Senka Nožica: Očekujemo da će Mehmedović danas biti pušten

Sarajevska odvjetnica Senka Nožica, pravni savjetnik zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Šemsudina Mehmedovića, kojeg su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros uhapsili u Sarajevu, kazala je u izjavi za agenciju Anadolija (AA) kako očekuje da će Mehmedović danas biti pušten na slobodu.

– Očekujem da će Mehmedović danas biti pušten i da će se zaustaviti ovaj lanac postupaka i poteza koji nemaju nikakve veze s pravom, kazala je Nožica za AA.

Ona je novinaru agencije Anadolija ispričala da je Mehmedović dobio poziv da danas u 10 sati bude saslušan na Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka protiv direktora SIPA-e Gorana Zupca, a zbog saznanja da je Zubac, navodno, izvršio ubistvo jednog Bošnjaka na Ilidži 1992. godine ”probavajući pištolj kojeg je dobio od jednog oficira JNA”.

– Mi smo otišli kod državnog tužioca da vidimo zašto je imao poziv i utvrdili smo da je imao poziv po njegovoj prijavi protiv direktora SIPA-e Zupca za ratni zločin, o čemu je Mehmedović govorio da ima dokaze. Umjesto svjedočenja, Mehmedovića je SIPA uhapsila. Tužiteljica koja ga je trebala saslušati uopće nije znala za ovo hapšenje. Zvanično, niko ju nije obavijestio da je Mehmedović ranije priveden. Tako da mi sada jednostavno sumnjamo da je Mehmedović uhapšen kako bi bio onemogućen da da izjavu po prijavi protiv direktora SIPA-e, rekla je Nožica.

Tužilaštvo BiH je potvrdilo da hapšenje Mehmedovića nije izvršeno po njihovom nalogu, niti da je nadležni tužilac bio upoznat s planiranjem ove aktivnosti.

Tužilaštvo BiH, pojašnjeno je, vodi istragu protiv osobe Š. M. koji je osumnjičen za ratni zločin, ali da će dalje postupanje u ovom predmetu isključivo zavisiti od prikupljenih dokaza.

– Tužilaštvo BiH nije dalo nalog. To je jako čudno. Tužilaštvo BiH nije dalo nalog za njegovo proviđenje, iako Tužilaštvo BiH vodi istragu. Tužilaštvo BiH je imalo informacije u tom predmetu i nije smatralo da je Mehmedovića trebalo privesti i predložiti pritvor za njega. Obzirom da je Mehmedović podnio prijavu protiv direktora SIPA i kod drugog tužioca je trebao dati izjavu protiv Zupca, mi jednostavno smatramo da je njegovo privođenje u direktnoj vezi sa tom njegovom prijavom, a ne prijavom koja se u Tužilaštvu BiH vodi protiv njega za ratne zločine. Da je htio, tužilac bi predložio njegovo privođenje i pritvaranje. Tada bi tražio da ga SIPA uhapsi, ističe Nožica.

Prema njenim riječima, Mehmedović smatra da se protiv njega vodi hajka iz razloga koji nemaju veze sa svim što je on činio ili što nije činio u ratu.

– Ono što je za mene strašno jeste pravna nesigurnost u pogledu osnovnog ljudskog prava. Pored prava na život, to je pravo na slobodu. Uvijek sam užasnuta kada u tim koracima nečijeg privođenja, zadržavanja, uskraćivanja prava na slobodu, nečijeg hapšenja, postoje elementi nezakonitosti. Onda ovo postaje represivna država gdje svaki građanin mora da strahuje da li će imati mogućnost da angažira advokata koji će reći da je neosnovano uhapšen ili će sjediti neosnovano uhapšen, a niko neće intervenirati, rekla je Nožica.

(Anadolija/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/kr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close