BiHIntervjuM plusPolitika

Šemsudin Mehmedović, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH: Loši momci ostat će bez funkcija

Potez Predsjedništva ohrabruje iako očekujem blokade od onih koji su SDA zloupotrijebili radi ličnih interesa, kaže Mehmedović.

Piše: Vildana SELIMBEGOVIĆ
Oslobođenje

Šemsudin Mehmedović je jedan od četvorice državnih poslanika SDA koji su istupili iz Kluba svoje partije i djeluju nezavisno: nakon unutarstranačkih razgovora četvorka se vraća kući. U Oslobođenju je ovakav ishod i stranačke reforme najavio Safet Softić, koji je sa Denisom Zvizdićem i Adilom Osmanovićem i bio u radnoj grupi zaduženoj u SDA da pronađe rješenje spora.

Predsjednik SDA je u prošli petak obznanio povratak četvorke u stranačke organe. Kakav je dogovor postignut?

– Na opće zadovoljstvo, postignut je sporazum između reformske grupe zastupnika koji insistiraju na demokratizaciji SDA od kada je završen 6. kongres stranke, zatim da se principijelno definišu mnoge stvari u SDA, te da se u budućnosti spriječe nepravilnosti uočene u dosadašnjim unutarstranačkim izbornim procesima. Prije svega da se ponište odluke OO SDA o izrečenim sankcijama Šepiću i Ahmetoviću, te – kako je navedeno u tački 2 postignutog sporazuma: Da se formira radna grupa koja će rukovodstvu stranke predložiti izmjene i dopune akata sa ciljem da se: omogući relaksacija unutrašnjih odnosa u SDA, osigura široka baza i time izbor najkvalitetnijih kadrova na unutarstranačkim izborima i općim izborima, efikasno spriječe negativne pojave u SDA poput gomilanja funkcija, korupcije, nepotizma, izbornih neregularnosti uočenih u dosadašnjim izbornim ciklusima unutar SDABiH i sl.

Otvorena vrata

Takođe je u sporazumu navedeno da se riješi pitanje odnosa u OO SDA Srebrenica. Predsjedništvo SDA je na svojoj posljednjoj sjednici usvojilo sve odluke koje proističu iz sporazuma, te su otvorena vrata procesa demokratizacije SDA. Slijedi nam mukotrpan i zahtjevan posao na izradi izmjena ili potpuno novih dokumenata stranke kojima bi se definisali demokratski principi. Bilo je i ranije nastojanja da se ovo pitanje otvori u organima stranke, ali nije bilo hrabrosti kod tadašnjeg rukovodstva. Ovaj potez Predsjedništva ohrabruje da će SDA ići ispravnim putem iako očekujem mnoštvo blokada i prepreka na tom putu, upravo od onih koji su stranku zloupotrijebili radi ličnih interesa.

Zapravo, na toj sjednici Predsjedništva SDA čuo se i zaključak o suzdržavanju od medijskih istupa. Na koga se to odnosi s obzirom na to da nas dvoje razgovaramo?

– Dio sporazuma jeste da se medijski istupi svih svedu u okvire djelokruga rada i razumnog istupanja u javnosti, jer bi drugačiji pristup mogao ugroziti realizaciju sporazuma. Međutim, mi kao zastupnici komunikaciju sa javnošću moramo nastaviti iz djelokruga svoga rada, i to nije problem, te, kao što vidite, i ja sa vama, evo, komuniciram bez problema. A iskrena mi je želja da ponudimo najbolje akte organima stranke kojima će se precizno definisati principi koji bi smanjili sve naše nesporazume i obezbijedili potpuno jedinstvo SDA, ali i isključili mogućnost izbora loših momaka na odgovorne pozicije, čime bi se imidž SDA popravio u javnosti.

Mnogo toga nije baš najjasnije: Senad Šepić se oglasio na Facebooku i kazao da čekate zaključke, a gospodin Izetbegović je na Face TV rekao – parafraziram – kako nije sigurno da li je to četvorka, trojka ili čak samo dvojka? O čemu je riječ?

– Razumljivo da niko ne može reagovati na medijske objave šta je to Predsjedništvo usvojilo, ali do sada smo nastupali nas četvorica kao predstavnici reformske grupe u SDA. I nadam se da će tako biti i dalje. Bilo je pokušaja da se reformska grupa razbije raznim primamljivim ponudama, ali odupirali smo se tome i nadam se da smo uspjeli. Stoga ćemo poziciju zastupnika koristiti i u smislu reformskog kursa SDA, jer znamo probleme s kojima smo se sretali i ranije.

Dobro, kakvu reformu obećava SDA?

– Reforma za koju se zalažemo jasna je od samog početka našeg djelovanja. Izmjenom Statuta SDA želimo učiniti odgovornim sve članstvo SDA – kako za izbor lidera, tako i za stanje u svom djelokrugu rada. Ne bi se smjelo dešavati da SDA slabi u bilo kojem dijelu organizacionog oblika (OO SDA, KO SDA ili SDABiH) a da niko za to ne snosi odgovornost. Stoga želimo definisati ovlaštenja i odgovornosti svakog funkcionera SDA i da ta odgovornost bude unaprijed poznata, a ne da Predsjedništvo stranke mora donositi odluku o odgovornosti za eventualni neuspjeh. Sređivanjem stanja u SDA pospješit će se i odgovornost naših funkcionera u vlasti, što će učiniti vlade efikasnijim i odgovornijim prema građanima BiH, kao i državi općenito.

 Četvorku još čine Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović - Šemsudin Mehmedović, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH: Loši momci ostat će bez funkcijaČetvorku još čine Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović

Gospodin Izetbegović je, uz obećanje da će češće istupati u javnosti, zamjerio novinarima kako ne prepoznaju kvalitete koje je vaša stranka kao motorna snaga zemlje donijela u BiH, najavio je veliko gradilište, enormne pomake već krajem ove godine. Šta to novinari ne vide ili ne znaju?

– Nažalost, od početka mandata krenulo je loše po SDA. Izmjena partnera u većini (odlazak DF-a, a dolazak SBB-a), ucjene od drugih, destabilizacija države od trećih, nepovoljan širi geopolitički aspekt – sve su to faktori koji su uticali na opće stanje u bh. društvu, ali ipak imamo pozitivne pomake i pozitivne trendove, što ohrabruje. Naravno, nije to ni blizu onome što bismo svi mi željeli, i to upravo zbog unutarnjih slabosti – korupcije, neodgovornosti, nefunkcioniranja određenih institucija, blokada itd. – ali ipak se u tom košmaru krećemo naprijed.

Odnos SDA i HDZ-a

Potrebno je definisati kriterije po kojim bi se preferirali uspješni i čestiti, a uklanjali oni koji se politikom bave radi sebe. I kada lider SDA kaže da on najviše radi, vjerovatno misli da je tako u odnosu na ostale lidere, jer ostali mu protivrječe, ili su opozicija, ili, pak, devastiraju državu BiH, pa je u društvu loših lahko biti bolji. Da li će konačno doći do intenzivnijeg zamaha u razvoju i gradnji velikih projekata, ostaje da se vidi, jer je očigledno da se nije sve posložilo kao što se očekuje.

Vijeće ministara je, bez sumnje, najučinkovitiji dio bh. vlasti, no Federacija – barem se tako doima – ima ozbiljnih koalicionih problema. Hoće li skoro biti riješeni?

– Problem Federacije je problem odnosa SDA – HDZ i nisam optimista da će se to tako brzo riješiti, jer se problemi gomilaju. U prvom redu politički, a nema volje da se riješe, bar se ne naslućuje od strane HDZ-a, stalnim ucjenama, blokadama i aktivnostima zaokruživanja teritorije “trećeg entiteta” generiraju se problemi, SDA nema odgovor na to ili mi nemamo adekvatan pristup. Rezultat je blokada, što je očigledno. Mnoštvo je neriješenih problema i samo se gomilaju i još više usložnjavaju odnose. Mostar, Stolac, trasa autoputa, jezik, raspodjela javnih prihoda, kladionice, kadroviranje, korupcija itd. Sve su to krupna pitanja – koja se ne rješavaju i nema naznake da će skoro biti riješena. Treba rješenje tražiti u racionalnijem pristupu trojne koalicije SDA – HDZ – SBB.

Čini se da je s lokalnim izborima počela kampanja za naredne opće izbore na kojima se – po nekim analizama – očekuju i nezavisni blokovi i nove partije. Šta prognozirate?

– Kampanja, u principu, traje kontinuirano. Svaki naš potez, ili javni istup, znači više ili manje podrške na izborima, naročito ako se potez osjeti u kvalitetu života običnog čovjeka u BiH. Društveno iskustvo sa nezavisnim načelnicima jeste poruka naroda da se sve manje identificiraju sa političkim strankama koje su, nažalost, u percepciji građana nešto loše, i to zahvaljujući upravo lošim momcima koji zloupotrebljavaju političke stranke za ostvarenje ličnih ambicija i ciljeva. Stoga sam siguran da će se građani sve više okretati ličnostima ili nezavisnim kandidatskim listama, i to je ono što se može očekivati u budućim izbornim procesima.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close