Seminar “Sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma”

U organizaciji konsultantske kuće „Revicon“ u Fojnici je održan dvodnevni seminar na temu „Sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma“. U ime Zeničko-dobojskog kantona seminaru su prisustvovali premijer Fikret Plevljak, ministar finansija Mirsad Isaković i ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Ivica Ćurić.

O ovoj aktuelnoj temi govorio je Mladen Čavar, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, a predstavnici SIPE su iznijeli niz podataka analizirajući slučajeve iz raznih oblasti.

U prošloj godini u BiH je prijavljeno 90 sumnjivih transakcija što je znatno ispod prosjeka zemalja iz okruženja, a najveći broj prijava dolazi od banaka. SIPA je u toku prošle godine podnijela izvještaj o krivičnom djelu protiv 36 fizičkih i 14 pravnih lica iz ove oblasti, a ukupan iznos opranog novaca iznosio je 30 milijuna KM. Kao problem navodi mali broj prijava sumnjivih transakcija.

U Bosni i Hercegovini je na snazi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma iz 2009. godine. Po preporukama vodećeg međunarodnog autoriteta u oblasti sprječavanja pranja novca FATF-a potrebno je krenuti u izmjene ovog zakona, u čemu je Ministarstvo sigurnosti BiH poduzelo aktivnosti. Pripremljeni Nacrt Zakona, koji je Vijeće Europe ocijenilo pozitivnim, najvjerovatnije će do maja mjeseca biti dostavljen na raspravu Vijeću ministara BiH.

www.magazinplus.eu – Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close