Seks simboli bivše Juge – gdje su, šta rade i jesu li još uvijek seksi?!

Zbog njih su se filmovi gledali i po nekoliko puta. Njihove su fotografije objavljivane u bezobraznim i finim časopisima, a za njima su uzdisali svi Jugosloveni

One su bile seks-bombe svog vremena, ali se mnogi i danas sa nostalgijom sjećaju žena koje su svojim seksepilom i harizmom obilježile vrijeme socijalističke Jugoslavije. Beba Lončar, Ana Saso, Bernarda Marovt, Olivera Katarina ili Mira Furlan svojevremeno su bile nadnacionalne boginje koje su mamile uzdahe muškaraca i bile uzor ženama iz svih republika bivše države.

Šta rade i kako izgledaju danas, tri decenije nakon što su bile na vrhuncu slave? Neke od ondašnjih ljepotica danas gotovo ne liče na sebe, kod nekih je sada više plastike nego prirode, a ima i onih kojima godine nisu ništa oduzele.

Neke od njih ostale su u žiži javnosti do danas, dok su druge odavno izvan nje, žive u drugim zemljama i bave se nekim potpuno drugim stvarima.

Na tom popisu ima mjesta za Nedu Arnerić, Dijanu Bećirević, Lepu Brenu, Savinu Geršak, Suzanu Mančić

Ana SasoAna Saso (50) – Jednom Miss – uvijek Miss, itekako važi za lijepu Anu Saso. Kada se spomenu misice bivše Jugoslavije malo ko se neće sjetiti i Ane koja je tu titulu ponijela 1982. Godinu dana nakon izbora snimila je spot za Pipi, čime je sebi osigurala status seks-simbola.

Njenu ljepotu i harizmu prepoznali su u nekoliko stranih modnih agencija, iz kojih su stizale ponude. Iz Pariza je dobila i ponudu za filmsku ulogu. No, Ana je sve odbila. Odustala je zbog tadašnjeg momka jer za njega nije bilo mjesta u privatnom avionu kojim je trebalo da ode u Englesku. Lijepa Splićanka se dva puta udavala i razvodila.

Beba LončarBeba Lončar (70) – Jedna od možda najčuvenijih ljepotica bivše Jugoslavije i najuspješnijih glumica u inostranstvu sasvim sigurno je bila Beba Lončar. Film “Ljubav i moda”, koji je snimljen prije čak pet decenija, bio je prekretnica u njenom životu i učinio da čuvenu Sonju niko ne zaboravi.

Beba danas živi u Beogradu i ne učestvuje u javnom životu metropole.

“Sada sam u penziji, živim mirno i povučeno. Zdrava sam, što je najvažnije”, ispričala je nedavno za medije. “Mogućnosti nekada nisu bile velike jer je bilo ili jesi ili nisi lijep. Mi smo bile prirodne jer smo tada jedva imale za maskaru.”

Suzana MančićSuzana Mančić (58) – Beograđanka Suzana Mančić i danas je poznata kao loto djevojka, a samo zahvaljujući izvlačenju čarobnih kuglica iz bubnja postala je seks simbol u bivšoj Jugoslaviji. Iz “naftalina” je izašla prije nekoliko godina, kada su se pojavili porno snimci iz njene prošlosti koje su joj, kako je govorila, gotovo uništile život.

O svemu je napisala i autobiografsku knjigu u kojoj je pisala o svom životu 80-ih godina, kada je krasila stotine naslovnica. Otvoreno je rekla da voli seks, da je voljela i da se snima, da je imala mnogo partnera, pa i veze sa oženjenim muškarcima, koji su se zbog nje razvodili, ali ona nije sa njima ostajala.

Savina geršakSavina Geršak (50) – Slovenačka glumica nosila je brojne epitete: seks-ikona bivše države, prelijepa plavuša, najljepša Jugoslovenka, žena od koje je zastajao dah. U vrh glumačke orbite vinuo ju je čuveni film Živka Nikolića “Čudo neviđeno”.

Koliko je bio oduševljen njom, svjedoči i to da ju je video samo na fotografiji, ali je zatražio od producenta da je nađe i bez probnog snimanja dao joj glavnu ulogu. Nakon glumačke karijere studirala je psihologiju. Danas živi u Rimu, radi kao psiholog i psihoterapeut, a filmove gleda kada joj to obaveze dopuštaju.

“Imam mnogo obaveza i blizance od pet godina”, kaže Savina.

Olivera KatarinaOlivera Katarina (73) – Žena oko koje su se muškarci doslovno tukli, glumica koja se proslavila filmom “Skupljači perja” iz 1967, pjevačica za kojom su ludovali i u svijetu – svojevremeno je održala 72 uzastopna koncerta u pariškoj “Olimpiji”.

Glumica i pjevačica koja je prije mnogo godina zapalila Kan, Njujork, Berlin, Pariz, kojoj su tapšali Salvador Dali, Eni Žirardo, Širli Meklejn, Akira Kurosava, Alan Delon.

– Ja sam najusamljenija žena u ovom gradu. Već 20 godina nemam partnera, niti mi se koji muškarac sviđa. Odabrala sam život u samoći i jako sam srećna, rekla je prošle godine za medije.

Neda ArnerićNeda Arnerić (60) – Riječ je o ljepotici sa krupnim očima čiju je karijeru obilježila legendarna scena iz filma “Ko to tamo peva”, praćena još legendarnijom rečenicom “I tata bi, sine!”

Jedna od najljepših glumica sa prostora bivše Jugoslavije, čuvena Višnja s Tašmajdana, studirala je istoriju umjetnosti, a danas je, uz mnoga priznanja, i vlasnica umjetničke galerije.

U srećnom je braku s Miloradom Meštrovićem, s kojim nema djece.

Mira FurlanMira Furlan (58) – Vjerovatno najveći seks-simbol jugoslovenske kinematografije. Bez obzira na to kakav je film, jedno je bilo zagarantovano – Mira će sigurno biti gola, bar do pojasa, a dovoljno je spomenuti čuvenu scenu sa Mikijem Manojlovićem u filmu “Otac na službenom putu”.

Ova rođena Zagrepčanka emigrirala je prije 20 godina u Ameriku i tamo postala zvijezda TV hitova “Vavilon 5”, “Izgubljeni”, “Zakon i red: Los Anđeles”… Ostvarila je brojne značajne uloge u predstavama i filmovima i sarađivala sa mnogim poznatim rediteljima, među kojima je i oskarovac Danis Tanović.

Lepa BrenaLepa Brena (52) – Nekad Fahreta Jahić, danas Živojinović, uspjela je da ostvari američki san na Balkanu: siromašna djevojčica iz provincije postala je Lepa Brena, najpopularnija pjevačica u regiji i uspješna poslovna žena, jedna od najmoćnijih u Srbiji.

Miljenica nekadašnje Jugoslavije, Brena Nacionale, udala se za jednog od najpoželjnijih muškaraca na ovim prostorima 80-ih godina, teniskog asa Slobodana – Bobu Živojinovića, sa kojim ima dva sina.

Iako je finansijski potpuno osigurana, i dalje redovno nastupa jer je to, kaže, čini srećnom. Posljednji album “Uđi slobodno”, objavila je 2008. godine.

Dijana BećirevićDijana Bećirević (50) – Jedan od najvećih seks-simbola bivše Juge, Dijana Bećirević – djevojka sa Startove duplerice u osamdesetim godinama – rođena je u skromnoj porodici u Tuzli, a u međuvremenu je promijenila brojne adrese i zanimanja.

Danas živi u Los Anđelesu, gdje se preselila iz Rima, a bila je manekenka i glumica, diplomirala na tri fakulteta, bila u vezama sa vozačem Formule, rokerima (Rod Stjuart) i glumcima (Al Paćino). Družila se sa Lućijanom Pavarotijem, Nikijem Lodom, Ajrtonom Senom, Betinom Craksijem, upoznala je Hilari Klinton i Benazir Buto.

Još uvijek ima energije za lude noćne provode po Los Anđelesu.

Bernarda MarovtBernarda Marovt (51) – Još jedna Slovenka, Bernarda Marovt ostavljala je Jugoslaviju bez daha. Prvo je postala Miss Starta i Penthausa, a potom i Mis Jugoslavije 1983.

Neki smatraju da je ona od svih misica iz bivše države najbolje unovčila tu titulu, postavši jedna od najpoznatijih manekenki svijeta 80-ih godina. Navodno je snimajući reklame dnevno zarađivala i po 3.000 dolara.

Danas živi na relaciji Slovenija – Italija (Milano), kao uspješna poslovna žena, koja je prodala svoje ime kao brend i napravila od njega modno prepoznatljivu i isplativu franšizu.

(trojka.rs)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close