Ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon: Pet načina za promovisanje poslovnih investicija u BiH

U najnovijem komentaru na svome blogu, ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon govori o investicijama i poslovnom razvoju BiH, i predlaže pet načina za promovisanje poslovnih investicija u BiH ove godine

(Fena)

U komentaru pod nazivom „Učinimo da 2013.godina bude godina poslovnih investicija i ekonomskog razvoja u Bosni i Hecegovini“, ambasador Moon predlaže pet načina za promovisanje poslovnih investicija u BiH ove godine na osnovu onoga što je čuo od poslovnih ljudi iz cijele BiH, saopćeno je iz Američke ambasade u BiH.

Prvi način je pojednostavljenje procedura za osnivanje biznisa: BiH bi trebala u cijeloj zemlji uspostaviti šalter sale za registraciju firmi i omogućiti pojednostavljivanje, ubrzavanje i usklađivanje procedura preko entitetskih linija. Investitorima treba omogućiti posjetu bilo kojoj lokaciji i registraciju poslovanja u cijeloj zemlji; ili bi se, alternativno, ove procedure mogle završiti veoma brzo putem internetske stranice, napisao je ambasador Moon.

Drugi način je smanjenje nivoa poreza i doprinosa: Preopterećenost poslodavca doprinosima za uposlenike nanosi štetu u pogledu konkurentnosti bh. firmi i u pogledu atraktivnosti BiH za investitore. Kako bi stimulisala poslovanje, BiH bi trebala ponuditi period umanjenih poreskih davanja ili poreskih olakšica za nove investitore ili one koji osnivaju firme. Dugoročno, ovi koraci bi zapravo povećali prihode za vladu, jer bi firme zapošljavale veći broj radnika. Nastojanja da se usklade porezi i privatizuju državne firme-gubitaši bi također bila od ključne važnosti za uvećavanje vladinih prihoda i za stvaranje mogućnosti da se na konkurentniju mjeru smanje doprinosi i dodatni porezi koje plaća poslodavac, naveo je Moon.

Treći način je modernizacija zakona o radu: Postojeći zakoni su nefleksibilni i zastarjeli. Uspješnom biznisu je potrebna sposobnost ekspeditivnog upošljavanja i otpuštanja što zahtijeva ambijent poslovanja i učinci radnika. Uz to, sistem radnih knjižica se mora modernizovati ili potpuno promijeniti kako bi radnici imali uredne podatke o svom radnom iskustvu, uključujući i neplaćeno stažiranje, obrazovanje i obuku van zemlje, predlaže Moon.

Kao četvrti način predlaže brzo rješavanje poslovnih sporova: Investitori izbjegavaju zemlje u kojima se ugovori ne mogu provesti, a nesporazumi riješiti u razumnom roku. Vrijeme je novac. BiH bi trebala strogo primjenjivati postojeće rokove u RS, Federaciji BiH i Distriktu Brčko kako bi se sporovi pred trgovačkim sudovima ubrzali i stimulisala medijacija poslovnih sporova ograničavanjem parnica i ubrzanjem njihovog rješavanja, upozorava američki ambsador.

Na kraju, kao peti, ali svakako ne manje važan, način predlaže borbu protiv korupcije: Kada zvaničnici traže dodatna plaćanja kako bi obavljali svoju dužnost, to povećava troškove poslovanja i doprinosi poslovnoj nesigurnosti. Svi plaćaju veću cijenu u vidu većih cijena i veće stope nezaposlenosti, jer se firme koje odbiju poslovati na taj način izbacuju sa tržišta. BiH treba usvojiti politiku nulte tolerancije za korupciju i osigurati stalne resurse za istragu, krivični progon i osudu korumpiranih zvaničnika na svim nivoima koji pokušavaju uzimati mito od poslovnih ljudi. Borba sa korupcijom je dugoročan napor, ali negdje se mora početi. BiH su potrebni hrabri, nadahnuti lideri da zaustave praksu nekažnjavanja povezanu sa korupcijom, naveo je ambasador SAD-a u BiH.

Moon je u svome komentaru također podsjetio da otkako je došao u Bosnu i Hercegovinu, apeluje na političke lidere da stvaraju nova radna mjesta i da ekonomski razvoj učine svojim prioritetom.

– Ali, zapravo, nisam vidio da ima bilo kakvog liderstva, bilo kakvih aktivnosti ili pozitivnih reakcija. Umjesto toga, političari su fokusirani na međustranačke razmirice i ne uspijevaju poduzeti jednostavne, pozitivne korake kojim bi se otvarala radna mjesta i potakao ekonomski razvoj. Ponekad se pitam nisu li oni više zainteresovani za stvaranje radnih mjesta za članove svojih stranaka, nego za potrebe poslovne zajednice, brojnih nezaposlenih ili povremeno zaposlenih građana BiH – napisao je američki ambasador u BiH na svome blogu te apelirao na zvaničnike da se povežu sa biznismenima, saslušaju njihove probleme i iskoriste priliku za otklanjanje prepreka za poslovne investicije i ekonomska postignuća.

– Ovo možda neće biti lako, ali je od ključne važnosti za budući prosperitet BiH – zaključio je Moon.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close