Kolumne

Seid Zimić: Okupacija u rukavicama

OKUPACIJA U RUKAVICAMA

Eto, ponukan jubilarnomgodišnjicom Presude Sejdić-Finci pade grah na mene da napišem ovo štivo, adokument-štiva ne volim pisati. Iskreno bih volio da je ovo napisaobosanskohercegovački katolik, bosanskohercegovački pravoslavac ilibosanskohercegovački Rom (najbrojnija nacionalna manjina), a ne ja kaobosanskohercegovački musliman. Presuda? Prekrupan zalogaj zabosanskohercegovačku političku zbilju. Okrutno od mene, ali je, možda, bolje štose nije našla na dnevnom redu Državnog parlamenta; promjena Ustava, promjenaIzbornog zakona, čeprkanje po Dejtonskom mirovnom sporazumu, dvotrećinskavećina za ili protiv, entitesko glasanje, nacionalni vitalni interes i td.Dakle, nigdje kraja ni rješenja, samo bi (Presuda) dobro došla da proključadobro zagrijana sveukupna bosanskohercegovačka politička nedorečenost savisokoprocentnim prilozima (začinima) i sa istoka i sa zapada.

Eto, nedavno hiljade ihiljade bosanskohercegovačkih katolika (Hrvata)je biralo predsjednika RepublikeHrvatske. Znači, imaju dvojno državljanstvo, tako knjige kažu. Znači, imajuista prava i obaveze kao i Dubrovčani, i Splićani, i Varaždinci i Zagrepčani.Ono što je u knjigama zapisano će odjekivati i kroz vrijeme i kroz prostor. I bit će istina nepobitna! Nedavnohiljade i hiljade bosanskohercegovačkih pravoslavaca (Srba) je biralopredsjednika Republike Srbije. Znači, imaju dvojno državljanstvo, tako knjigekažu. Kroz vrijeme će se izroditi dilema da li su to Srbi ili Srbijanci u BiH,a da je nebo iznad i zemlja ispod njihova – tu dileme neće biti. Romi, naročitomlađi, prigrabili državljanstva i Italije, i Francuske, i Holandije, iNjemačke, Srbije i Hrvatske, možda tamobudu konstitutivni narod!

Bosanskohercegovački muslimani(vrli Bošnjaci) okitili se jednim državljanstvom, pa i njemu nikako da dajupravu cijenu, te ubilježe u knjige mudre koje će kroz naredne decenije bitijedini vjerodostojni i nepotkupljivi svjedoci od Une do Drine, od Save do mora.Okupacija u rukavicama ne ostavlja trenutačne i naivcima vidljive otiske, ali,kad se rukavice skinu, historija bi mogla svašta zabilježiti.

Seid Zimić

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close