-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

‘Sefardska noć’ tradicija u okviru Festivala Baščaršijske noći, ulaz slobodan

U BKC-U 6. JULA

Posjetioce će kroz program voditi čuvar sefardske tradicije, istoričar, dr. Eli Tauber

 

„Sefardska noć“, tradicionalni je program koji se dugi niz godina dešava u okviru Festivala Baščaršijske noći, a u okviru kojeg se predstavljaju sefardski običaji i tradicionalna hrana iz bogate sefardske kuhinje. Ove godine, „Sefardska noć“ će se održati u četvrtak, 06. jula, u 20:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru KS. U okviru programa „Dua Evoéh“ (Španija) izvest će neke od najljepših sefardskih romansi.

Koncert se organizuje u saradnji sa ambasadom Kraljevine Španije.

Ulaz je slobodan.

Posjetioce će kroz program voditi čuvar sefardske tradicije, istoričar, dr. Eli Tauber.

Udruženje Hagada, koje je idejni i kreativni nosilac aktivnosti oko organizacije programa Noć sefardske kuhinje predstaviće tradicionalnu hranu iz bogate sefardske kuhinje. Posjetioci će moći da kušaju jela, ali i kolače napravljene po receptima i kulinarskoj tradiciji balkanskih Sefarda.

Već tradicionalno uz priču o sefardskoj kuhinji i uz prezentaciju sefardskih jela, priređuje se i koncert sefardskih romansi.

 

sefardska-noc-bkc-duo-evoeh

Tako će tokom večeri bit održan koncert najljepših sefarskih romansi u izvođenju neponovljivog „Dua Evoéh“, koji čine Ariana Barrabes Romeo (glas i udaraljke) i Jesús Olivares Heredia (gitara, lutnja, harfa, baglama i oud). Duo povezuje ostavštinu Flory Jagode, bh kantautorice i interpretatorice pjesama na ladino jeziku bosanskih Sefarda, onako kako ju je ova umjetnica poznavala u djetinjstvu, odnosno s instrumentacijom mediteranskih sefardskih zajednica, praveći zvučni koloplet između tambura i lutnji.

Duo Evoéh nastupa u različitim formatima, od jednostavnog dua pa sve do velikih ansambala, a program često uključuje i ples.

Počevši od 2012. godine izdali su pet albuma, dok su još dva u pripremi. Duo je također aktivan u vođenju intenzivnih radionica na temu „Uvod u sefardske pjesme – usmene tradicije: kako pjevati i svirati „framedrum“ (što uključuje i vrstu defa i različite vrste udaraljki). Dio radionica bavi se i „Kreativnom harmonijom“, koja daje pregled osnova muzičke kompozicije i razvija resurse za muzičko aranžiranje pjesama.

U repertoaru dua Evoéh možemo pronaći sefardske napjeve koji su izraženi u europskoj srednjovjekovnoj muzici, zatim u marokanskoj, turskoj, grčkoj, bugarskoj, flamanskoj, simfonijskoj i suvremenoj muzici. Nijedna nije autentičnija, ili čišća od bilo koje druge, one su samo manifestacija iste sefardske tradicije, koja se ne boji preuzeti muziku kao sredstvo izražavanja.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close