-TopSLIDEBiHPolitika

Čak ni Milorad Dodik, lider SNSD-a, nije zaštićen: Za rušenje ustavnog poretka niko ne može imati imunitet

ZAKON JASAN

Zakon predviđa imunitet za članove Predsjedništva BiH, ali samo u odnosu na građansku odgovornost

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je jučer da niko ne može “protivno Ustavu RS, pokrenuti krivični postupak protiv narodnog poslanika zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u parlamentu, što i jeste poslanička dužnost i obaveza”.

Ko ih štiti

Stevandić je rekao da Ustav RS, kao najviši pravni akt, propisuje da narodni poslanici neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini.

– Poslovnikom Narodne skupštine definisana je obaveza poslanika i u kom slučaju ih štiti imunitet – naveo je Stevandić.

Međutim, kada je u pitanju rušenje ustavnog poretka, niko ne može imati imunitet, pa ni Milorad Dodik. Eventualno, zaštitu mogu imati članovi NSRS i šefovi klubova na nivou RS. Ali na nivou BiH, imunitet ne mogu imati, niti ih on štiti.

– Zakon o imunitetu BiH predviđa imunitet za članove Predsjedništva BiH, ali samo u odnosu na građansku odgovornost, ne i krivičnu – stoji u Zakonu o imunitetu.

Sve piše

Za krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela iz člana 249. KZBiH u vezi s krivičnim djelima napad na ustavni poredak iz člana 156. KZBiH i protuzakonito formiranje vojnih snaga iz člana 162a. KZBiH, a sve u vezi s članom 53. KZBiH, za šta je osumnjičen Dodik, predviđena je višegodišnja kazna zatvora.

U članu 156. KZBiH jasno stoji:

– Ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje pet godina.

Šta muči Milorada Dodika

Milorada Dodika, lidera SNSD-a i predsjednika RS, muče brojne istrage Tužilaštva BiH. Od predmeta “Vila”, do napada na ustavni poredak. Na desetine je prijava u pravosudnim institucijama protiv čovjeka koji otvoreno negira genocid.

No, ovoga puta Dodika nešto jako muči. Nije njemu toliki žal za Ustavnim sudom BiH, jer ni ranije nisu poštovane odluke ove institucije na području RS.

Dodiku bi vrlo lako mogle doći glave “istrage” i afere. Jedna od njih, osim „Vile Dedinje“, za koju se čeka signal iz Beograda, jeste afera koja se odnosi na istrage vezane za “Prointer” i sklapanje višemilionskih ugovora.

To je ono što bi Dodika itekako moglo zaljuljati. A njegova nervoza sve je veća. Pokazuje je svaki dan.

Piše: Miralem Aščić

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close