BiHPrivreda

Je li Al-Shiddi izvukao 72 miliona iz ‘Magrosa’ i zašto se grčevito bori za 100% vlasništva?!

ČINI SE DA NEMA LOGIKE, ALI IMA

Izetbegovićev jaran pokriva (stare) dugove

Šta bi tačno Al-Shiddiju, nasuprot 99,62 posto vlasništva, u poslovanju unaprijedilo i ovih mizernih 0,37 posto. Ipak, razlog što po svaku cijenu pokušava u potpunosti ovladati „Magrosom“ mogao bi biti mnogo perfidniji

Sulejman Al-Shiddi, vlasnik istoimene grupe i biznismen blizak Bakiru Izetbegoviću, uz pomoć kojeg se 2006., dok je sadašnji lider SDA bio direktor Zavoda za izgradnju KS, domogao atraktivne lokacije u centru Sarajeva, posljednjih sedmica ulaže enormne napore da preuzme 100 posto vlasništvo nad kompanijom „Magros Veletrgovina“.

„Al-Shiddi International“ d.o.o. iz Sarajeva tako je dostavio ponudu za istiskivanje i otkup dionica od 260 manjinskih dioničara „Magros Veletrgovine“ d.d., odnosno SCC-a, te nudi 150 KM po dionici, iako je njihova vrijednost procijenjena na 100 KM.

Trenutno je, putem firme „Al-Shiddi Trading Co. Ltd.“ iz Rijada, te „Al-Shiddi International“ d.o.o. iz Sarajeva, Sulejman Al-Shiddi i njegova porodica, zajedno s investitorom iz Bahreina „International Investment Bank“, sada „Ajyad Capital“, vlasnik 99,6292 posto dionica „Magros Veletrgovine“, a 255 manjinskih dioničara su vlasnici 0,3709 posto dionica.

Na prvu, ovakvo djelovanje nema previše logike, svakako ne finansijske, jer šta bi tačno Al-Shiddiju, nasuprot 99,62 posto vlasništva, u poslovanju unaprijedilo i ovih mizernih 0,37 posto. Ipak, razlog što po svaku cijenu pokušava u potpunosti ovladati „Magrosom“ mogao bi biti mnogo perfidniji, piše Avaz.

Naime, dioničari su članovi Skupštine kompanije i kao takvi imaju pravo uvida u finansije i poslovanje firme, a upravo to je, prema pouzdanim informacijama „Dnevnog avaza“, dio koji Al-Shiddi po svaku cijenu želi sakriti od znatiželjnih očiju.

Tako je Al-Shiddi proteklih godina nonšalantno (zlo)upotrebljavao sredstva i dobit „Magrosa“, odnosno SCC-a, kako bi krpio gubitke i rupe u poslovanju ostalih kompanija u njegovom vlasništvu.

A mimo SCC-a, u minusu posluju manje-više sve ostale Al-Shiddijeve firme koje posluju u BiH, uključujući „SRE Investment“, koji se bavi nekretninama, „SHAD Invest“, koji stoji iza Poljine Hillsa, te „Fly Bosniae“, čiji je primjer posebno indikativan.

Priložene dokumente i nastavak teksta pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close