Sedam stvari koje nikako ne bi trebalo raditi poslije jela

Iako mnogih možda nismo ni svjesni, neke navike koje svakodnevno činimo nakon jela mogu da budu vrlo štetne.

Ukoliko želite da pazite na svoje zdravlje i liniju trebalo bi da poslušate savjete stručnjaka koji su sastavili listu od sedam stvari koje nikako ne bi trebalo raditi poslije jela.

1. Pušenje poslije jela
Stručnjaci upozoravaju kako je ova navika mnogo štetnija nego što se misli jer samo jedna cigareta nakon jela ima dejstvo kao da ste ih zapalili 10. Sistem za varenje djeluje na cio organizam, a na kiseonik u krvi vezuje se i nikotin.

2. Voće
Voće se jako brzo vari, a konzumiramo li ga odmah nakon obroka ono se toliko dugo zadržava u želucu da počinje da truli te oslobađa gasove, odnosno otrove koji između ostalog podstiču stvaranje celulita. Dakle, voće se jede na prazan želudac ili dva sata prije i poslije jela.

3. Čaj
Iako ovu naviku upražnjava sve više ljudi ona nije dobra. Tein kao glavni sastojak čaja vezuje se za gvožđe i otežava njegovu probavu što može biti vrlo loše za anemične osobe koje bi trebalo da ga piju najmanje sat vremena poslije jela.

4. Plivanje 
U ovom slučaju naše bake i mame su bile u pravu, a stručnjaci upozoravaju kako to važi i za tuširanje. Voda podstiče i pojačava prokrvljenost u cijelom tijelu koja joj je potrebna, ali nakon obroka krv odlazi u želudac gdje se odvija varenje, a ne na mjesta poput ruku i nogu gdje bi poslije takvih naglih promjena temperature trebalo da bude.

5. Opuštanje kaiša
Ovo je navika koju svi radimo, ali upravo opuštanje kaiša nakon što smo se dobro najeli može dovesti do zaplitanja crijeva te zastoja u probavi. Međutim postoji još jedan razlog a koji dovodi do gojenja, jer na taj način ćete svaki put pojesti puno više.

6. Fizičke aktivnosti
Iako svi misle kako je fizička aktivnost nakon obroka dobra, istina je ipak malo drugačija. Naime takav čin ometa sistem za varenje koji apsorbuje hranljive materije iz unesene hrane. Preporučljiva je vrlo lagana i prijatna šetnja, a jači napori nikako.

7. Spavanje
Još jedna stara izreka koja se pokazala tačnom. Ležeći položaj nikako nije prirodan, a samim time ni dobar za varenje pa želudačani sokovi ne mogu da obave svoj posao. Ova navika može dovesti do želudačanih problema, piše Zadovoljna.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close