SDS – Bosić: Nudim sve, i mjesto premijera i većinu ministarstava, samo da Dodika skinemo s vlasti

U Republici Srpskoj vodi se teška bitka za formiranje vlasti. Dok predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi kako ima dogovor i potrebnu većinu, predsjednik SDS-a Mladen Bosić također pouzdano tvrdi kako Dodik nema potrebne 42 ruke u Narodnoj skupštini Republike Srpske i kako neće napraviti Vladu RS-a.

 

Izvor: Dnevni list
Dodik je u petak u Zvorniku održao sastanak sa svojim dosadašnjim koalicijskim partnerima, predsjednikom DNS-a Markom Pavićem i SP-aPetrom Đokićem. Nakon sastanka Dodik je kazao da je postignut visok stupanj suglasnosti oko formiranja Vlade. Dodik je objasnio da ova koalicija ima potrebne 42 ruke u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
“Koalicijski partneri SNSD, DNS i SP usuglasili su se o tome da stranke iz Srpske formiraju vlast, nakon čega niko neće moći bilo kakvim uvjetovanjem ili bilo kakvim pričama i politikama biti jezičak na vagi”, rekao je Dodik novinarima.
I Pavić je potvrdio opredijeljenost za nastavak saradnje naglasivši da je jako važno što je ‘stara’ koalicija SNSD, DNS i SP ponovno pobjednik i da ima mogućnost formirati vlast u RS-u.
Đokić je kazao kako ova koalicija ima kapacitet, no ipak je rekao da će razgovarati i s ostalima, odnosno SS-om i Savezom za promjene, što je ostavilo prostor za nagađanja i spekulacije te sumnje da bi Đokić mogao prijeći u protivnički tabor.
Političke igre
U konkurentskom bloku koji predvodi SDS upravo i pokušavaju pridobiti Đokića s kojim bi imali dovoljan broj ruku u Narodnoj skupštini RS-a da potvrde Vladu. Time bi ujedno onemogućili Dodika da sastavi vlast.
Što se SP-a tiče, Dnevni list je i ranije objavio kako postoje informacije da je premijer Srbije Aleksandar Vučić, preko Ivice Dačića, Đokiću preporučio da bi bilo poželjno koalirati sa SDS-om i Savezom za promjene.
Bez obzira na ovo Mladen Bosić je u potpunosti otvorio karte i izgleda dao ponudu koja se teško odbija. Bosić je u opširnom intervjuu za BN TV kazao kako SDS ne trči za foteljama pri formiranju vlasti te da oni nemaju zahtjeve za bilo koje mjesto.
“Naš cilj je razvlastiti one koji su trenutačno na vlasti, dobiti mjesta preko kojih bismo se borili protiv korupcije i pokrenuti točak promjena”, kaže Bosić. On je naglasio da SDS zanima jedino MUP, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo financija kako bi mogli kontrolirati tokove novca i ući u trag ranijim financijskim transakcijama.
Odbio je svaku mogućnost koaliranja sa SNSD-om, jer bi to značilo izdaju njihovog predizbornog obećanja i zalaganja za proces promjena.
Više puta je ustvrdio kako Dodik nema potrebnu većinu za formiranje Vlade RS-a, navodeći kako neki od tih na koje Dodik računa sigurno neće biti uz njega. Upitan da otkrije o kome se radi, Bosić je odbio navodeći da je u pitanju politička igra i da ne može otkriti te informacije.
Zbog svega navedenog u javnosti se nagađa kako je Bosić ponudio Đokiću premijersku fotelju kao i veliki broj ministarstava da promijeni blok. Uz to Bosić je u pregovorima i sa SDA koji bi također od njega dobio značajan dio kolača u vlasti u RS-u. Time bi on osigurao parlamentarnu većinu, ali i dobio ulaznicu za Vijeće ministara. No, i bez obzira na rasplet u Republici Srpskoj, lider SDS-a vjeruje kako će njegova stranka, odnosno Savez za promjene, biti u vlasti na državnoj razini, a ne SNSD. Za njega ne znači ništa ni dogovor Dodika i Dragana Čovića koji tvrde da su osovina za formiranje vlasti. Navodi kako bez SDA nema nikakvog dogovora.
Bosić je, čini se, u potpunosti iskopirao plan Aleksandra Vučića koji je prije dvije godine svom koalicijskom partneru Ivici Dačiću dao premijersku poziciju i druge vruće resore, a potom za nepune dvije godine zatražio izvanredne izbore i pomeo i konkurenciju, ali i partnere. Da plan ide u tom smjeru, potvrdio je i sam Bosić, koji već priziva izvanredne izbore. Hoće li mu upaliti, ostaje vidjeti, jer ni Dodik ne sjedi prekriženih ruku.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close